Skip links
Volvo

10 странни детайла в новото Volvo ЕХ30

Цената на EX30 от почти 82 000 лева е разумна за електрически автомобил – особено за електрически автомобил на Volvo. Освен това той е пълен с умни и симпатични дизайнерски идеи.

С тази цена EX30 е наистина голям успех за шведския автомобилен производител. Той е ключов играч в играта за повече пазарен дял чрез популярен модел на марката, която по същество трябва да удвои продажбите си през 2022 г. до 2025 г.

И по време на събитието за разкриване на електрическия автомобил на 7 май главният изпълнителен директор Джим Роуън беше ясен: той ще направи толкова много от тях, колкото може, и ще ги продава на всички възможни пазари.

С достъпна цена, съперничеща на много сходни по размер SUV автомобили с двигатели с вътрешно горене, е очевидно, че големият шеф възнамерява да подкрепи тази амбиция.

Но до електрически автомобил за 82 000 лева не се стига без интелигентно инженерство и сериозни умения в решаването на проблеми. За тази цел ще ви запозная с най-странните и любопитни аспекти на Volvo EX30 отвън и отвътре, които забелязах на място в Милано по-рано тази седмица, заедно с някои впечатления от това какво е всъщност да седнеш в електрическия SUV на разумна цена. Да пристъпим към това.

Материалът е дело на Адам Исмаил от автоентусиастичния сайт Jalopnik. Ето какви са неговите впечатления за новия, най-достъпен и най-самоироничен електрически модел на Volvo.

1. Ало, имаме ли чуваемост?

 


 

Аудиосистемата на EX30 би била доста стандартна за всекидневна, но е доста необичайна за автомобил. Базовият модел се състои от саундбар с три високоговорителя, скрити на мястото, където предното стъкло се среща с арматурното табло, заедно със субуфер отпред за допълнителна сила на звука.

Но това е веселата част. Няма задни високоговорители. За целта трябва да си поръчате пакета Harman/Kardon, който добавя още два високоговорителя, по един във всяка задна врата и заден субуфер, който допълва този зад таблото.

Иска ми се да ви кажа как звучи всяка от тези системи, но Volvo не провеждаше демонстрации на място въпреки молбите ми (на конкретния автор от Jalopnik).

Все пак в това има много смисъл. Съвременната технология за пространствено аудио може да направи много, без физически да разполага канали около слушателя, и, разбира се, предимството на адаптирането на подобна система за автомобил е, че винаги знаете точно къде ще седи вашата аудитория.

Освен това, ако основната част от високоговорителите (или всички, в случая на базовия модел) са на едно място, се намалява броят на кабелите и общата сложност, което допълнително намалява разходите.

Това е обещаваща идея, но ще трябва да изчакаме до момента, в който ще имаме възможност действително да управляваме EX30, за да разберем дали тя отговаря на очакванията.

2. Без поставки за чаши на задните седалки

 

EX30 не е особено голям SUV, но пространството за пътниците отзад не е прекалено ужасно. Коленете ми бяха съвсем близо до предната пътническа седалка, а аз съм висок малко над метър и осемдесет и тежа 72 килограма. Въпреки че в купето има много място за съхранение – за това допринася премахването на високоговорителите от повечето врати – това, което няма да намерите на втория ред, е поставка за чаши. Нито една!

Вместо това Volvo ще ви насочи към подвижен джоб/контейнер под централната конзола. Това би могло да послужи за поставяне на бутилка с вода, но няма да е от полза в ситуация, в която трябва да поставите чаша с капак. Струва ми се, че тук би могъл да работи добре сгъваем подлакътник, скрит в централната седалка.

3. Кой не обича Easter eggs?

 


 

Говорейки за този истински „кош за боклук“ в централната конзола, изваждането му от типичното място за почивка разкрива симпатичен дизайн, гравиран отстрани, изобразяващ идилична шведска сцена на лос в гората.

Старши мениджърът по дизайна Патрик Мюлер-Хорн заявява, че кофата за боклук се нуждае от гравиране, за да се запази структурната твърдост и да се захване правилно с корпуса.

Така че инженерите са преценили, че ако нещо трябва да отиде там, защо да не го направят възхитително? Вижте, инженерите имат чувство за хумор.

4. Тайните лога на Volvo

 


 

Задните светлини на Volvo EX30 изглеждат страхотно. Те вършат чудесна работа, за да запълнят празнината между оригиналния XC90 – който постави началото на нова ера за марката и представляваше първият SUV на Volvo – и това, към което компанията се е насочила.

Ако погледнете от разстояние долната част на задните светлини, може да видите малка светеща ивица, която се отделя от най-външния ръб на всяко устройство. При по-внимателно вглеждане това всъщност е просто друго лого на Volvo, също осветено отзад. Добър детайл.

5. Удобен наръчник за превоз на товари

 


 

Отворете повдигащата се врата на EX30 и ще видите още един симпатичен детайл, гравиран в пластмасата под задното стъкло, в който са изложени всички уместни размери, които трябва да знаете, ако планирате да превозвате вещи и неща.

Виждаме, че от началото на товарния под до гърба на предната пътническа седалка има едни уважителни 175 сантиметра, когато е тя избутана докрай и сгъната възможно най-напред. Отворът за товарното отделение също е с размери 83 „санта“ ширина и 55 „санта“ височина.

6. О, не – асиметрия

 


 

Едно от нещата, които бързо ще забележите в интериора на EX30, е, че той е много симетричен. Това е направено с цел намаляване на разходите, тъй като означава, че Volvo трябва само да премести волана и педалите, когато модифицира автомобила за пазарите с десен волан.

Това има интересен ефект, ако обърнете специално внимание на превключвателя за управление на въздушната възглавница на пътника, който е монтиран отстрани на арматурното табло и се вижда само когато предната пътническа врата е отворена.

От страната на шофьора Volvo покрива това място не с празен пластмасов диск, а с такъв, украсен с хромиран кант и логото на EX30.

Очаквайте те да сменят местата си за екземплярите, предназначени за Обединеното кралство.

7. Хитра централна конзола

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало