Какво е UX дизайн и UI дизайн?

Сподели във:

Какво е UX дизайн и UI дизайн?

UX и UI дизайн са две понятия, които се бъркат, защото и двете са сходни по отношение на произношението и имат подобни функции. С широкото използване на дигиталните платформи UX и UI дизайнът също разкриха своето значение.

Какво е UX дизайн и UI дизайн? - Дигитална агенция Exsen

Въпреки че UX и UI дизайнът имат различни функции, те са взаимно свързани и се допълват. И двете концепции трябва постоянно да се обновяват и поддържат. Ще се опитаме да обясним и обясним какво представлява UX и UI дизайнът, който обхваща много елементи от съдържанието до цветовете, които ще се използват, и какви са разликите.

UX дизайн

Потребителското изживяване обхваща цялото взаимодействие на потребителите в дизайн от а до я. Тоест, става въпрос за всички добри, лоши или интересни преживявания, които потребителят има по време на процеса на взаимодействие. UX, който има широк обхват, може да бъде оформен от данните, които получава от някои тестове по отношение на потребителите. Той изгражда взаимодействието на потребителя с въпросите къде, кога и как ще се осъществят детайлите, които трябва да бъдат включени в дизайна.

Можем да кажем, че фактът, че прекарваме време в уебсайт, без да се отегчаваме и да му се наслаждаваме, е резултат от детайлите в процеса на UX дизайн. Ако обърнем малко внимание на това кой бутон къде се намира, UX и UI дизайнът зад него ще се появи.

Фактът, че хората са по-десничари, четат текст отляво надясно или че светлите цветове са по-забележими, са само няколко от детайлите, които се вземат предвид в процеса на UX дизайн. Какво е UX дизайн и UI дизайн? - Дигитална агенция Exsen

UI дизайн

Потребителският интерфейс се занимава с интерфейсите в дизайна, тоест външния дизайн. Всички дизайни, които са свързани с кожата, са свързани с дизайна на потребителския интерфейс. Можете да го объркате с UX на този етап, но има тънка разлика. UX се занимава с взаимодействието на потребителя с дизайн, базиран на потребителския опит. Потребителският интерфейс е по-загрижен за привлекателността на дизайна, отколкото за взаимодействието с потребителя. С други думи, UX е за нашите възприятия, докато UI е за нашите очи.

Всички бутони са на мястото си благодарение на дизайна на потребителския интерфейс. Търсачката, разделът за контакти, разделът за нас или галерията са поставени в процеса на проектиране на потребителския интерфейс по начин, който е най-привлекателен за окото. Можем да кажем, че UX всъщност включва UI дизайн. Докато се занимаваме с това къде търсачката или секцията за нас ще изглежда по-добре, потребителското взаимодействие и опит, които са важни за UX дизайна, също се вземат предвид. Вместо дигитален пример, можем да се сетим за чанта, използвана както от жени, така и от мъже. Ширината, размерът, формата и външният вид на ципа са свързани с потребителския интерфейс. Къде ципът ще бъде по-полезен и какъв цвят ще бъде по-предпочитан е свързано с UX. Тук, в процеса на уеб дизайн, UI и UX играят роля от външния вид до взаимодействието с потребителя. Какво е UX дизайн и UI дизайн? - Дигитална агенция Exsen

UX и UI процес на проектиране

  • Разглеждат се подобни примери.
  • Анализира се потребителското изживяване на целевата аудитория. Например могат да се използват платформи като често задавани въпроси и оплаквания.
  • Планирани са различни функции.
  • Разликите са предназначени да увеличат взаимодействието.
  • Определят се цветовете, които ще се използват, стиловете на шрифта и всички други външни елементи.
  • Прави се схематичен дизайн, наречен wireframe.
  • Потребителското изживяване е тествано.
  • Откриват се подробности за повишено или намалено взаимодействие.

Какви са разликите в UX и UI дизайна?

UX се занимава с взаимодействието на дизайна с потребителя. Потребителският интерфейс се занимава с това как дизайнът ще бъде видян от потребителя. За UX дизайна успехът е колко взаимодействие се увеличава. Успехът на потребителския интерфейс е колко приятен и красив изглежда за окото. Тестовете могат да се използват в UX дизайн, но не и в UI дизайн. UI не е толкова подходящ за човешката психология, колкото UX. UX дизайнерите използват програми като Mind Manager, Smart Draw. UI дизайнерите използват програми като Adobe XD и Gravit Designer. UX е по-широк. Потребителският интерфейс е ограничен само от красотата на дизайна, приятен за окото. Въпреки че е за предпочитане да имате познания по предмети като психология и социология в процеса на проектиране на UX, за предпочитане е да имате достатъчно познания по уеб дизайн в процеса на проектиране на потребителския интерфейс.

Заявете оферта безплатно сега!