Skip links

24-те най-странни автомобила, влизали някога в серийно производство

От време на време се чува вик: „В днешно време всички автомобили изглеждат еднакво.“ Това се повтаря от десетилетия и никога не е било вярно. Разбира се, модите идват и си отиват, но дори най-големите производители не могат да се въздържат да не изхвърлят от време на време някоя странност, за да забавляват останалите.

Неуморните автоентусиасти от autocar и този път засищат глада със симпатични открития. Автомобилната история е пълна с всякакви чудатости. 

1. Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo има дълга традиция в създаването на красиви автомобили. Едно голямо изключение е спортният автомобил SZ, произвеждан за кратко между 1989 и 1991 г.

Базиран на доста ръбатия седан 75, той имаше уникално брутален външен вид и съответно беше наречен il mostro, което на италиански означава „чудовище“.

След като Alfa спира да го произвежда, тя бързо се връща към темата с почти също толкова завладяващия кабриолет RZ през следващата година.

2. Aston Martin Cygnet

Никога преди, нито след това не е имало друг Aston Martin като него. Cygnet е просто Toyota/Scion iQ с ефектна радиаторна решетка и много подобрения в стила и оборудването.

Значително по-скъп от обикновения iQ, той е предназначен за градски автомобил за хора, които вече могат да си позволят пълноразмерен Aston.

Автомобилът не успява да постигне целите си по отношение на продажбите и е изоставен само след две години.

Днес той има малък култ, а малкият брой произведени екземпляри е довел до по-високи цени на употребяваните екземпляри, отколкото когато е бил нов.

3. BMW i3

Суперминито i3 е един от най-странно изглеждащите автомобили, пускани някога в продажба от BMW. Пуснат на пазара през 2013 г., той продължава да изглежда много оригинален дори и днес.

Това в никакъв случай не е единствената му квалификация да бъде смятан за странен автомобил. Конструкцията му също е сложна и включва широко използване на алуминий и въглеродни влакна.

Освен това i3 се предлага като чист електромобил или с малък бензинов двигател, който удължава пробега. Повечето електромобили се предлагат в едната или другата форма, но не и в двете.

4. BMW Z1

Макар че в никакъв случай не липсваха познатите дизайнерски елементи на BMW, Z1 от 1989-1991 г. беше достатъчно необичаен, за да бъде главозамайващ.

Неговите най-известни особености бяха свалящите се надолу врати, но имаше и други интригуващи елементи като усъвършенствана аеродинамика и мултилинк задно окачване, което по-късно беше използвано при по-конвенционалните BMW.

На всичкото отгоре пластмасовите панели на каросерията бяха сменяеми. Теоретично можете да убедите съседите си, че сте си купили нов Z1, като поставите нов комплект в различен цвят.

5. Chevrolet SSR

Модата на автомобилите в ретро стил в началото на века дава началото на автомобили като Fiat 500, MINI и Volkswagen Beetle. Един от по-странните примери е Chevrolet SSR – пикап със сгъваем твърд покрив и 5,3-литров (по-късно 6,0-литров) V8 двигател.

Необичайната му стилистика съчетаваше модерност с почит към камионите Chevrolet Advance Design и GMC New Design от края на 40-те до средата на 50-те години на миналия век. Chevrolet произвежда SSR от 2003 до 2006 година. Поради това той се припокрива с HHR от 2005 до 2011 г. – ретро кросоувър, предлаган и като панелен ван.

6. Chrysler PT Cruiser

Автомобилите в ретро стил не бяха нищо ново, когато PT Cruiser дебютира в началото на века. Новото беше, че Chrysler (базиран на седана Neon, продаван също като Dodge и Plymouth) не се отнасяше до конкретен автомобил от миналото, а просто до американските автомобили от 30-те години на миналия век като цяло.

Той също така имаше духа на хот род, но основата на Neon го обричаше на четирицилиндров двигател, който задвижваше предните колела, а не – с изключение на уникалния случай на чудесния драгстер PT Bruiser на Пол Марстън – на гръмотевичен V8, който задвижваше задните.

7. Citroën C3 Pluriel

Има хора, които ще защитават Pluriel до сетния си дъх, но дори и те трябва да признаят, че това беше особено странно превозно средство. Базиран на първото поколение Citroën C3, той можеше да се конфигурира в различни стилове на каросерията.

Особено важно е, че собственикът може да го превърне от хечбек в кабриолет, като премахне релсите на покрива.

Проблемът е, че тогава няма къде да се поставят релсите, така че трябва да ги оставите вкъщи и да се молите да не вали. В по-топлите южноевропейски страни това е било приемливо. По-нататък на север – не толкова.

8. Ferrari FF

Ferrari никога не е пускало на пазара нещо, което може да се определи като комби, но се доближи много до него с FF от 2011-2016 г. Често наричан shooting brake, FF съчетаваше изненадваща практичност (800 литра багажно пространство при сгънати задни седалки) с воя на монтирания отпред 6,3-литров V12 двигател, задвижване на четирите колела и максимална скорост над 320 км/ч.

Всичко това е добре, но ако търсите елегантност, добре е да потърсите другаде.

9. Fiat Multipla

Оригиналната Multipla, шестместна версия на малкия модел 600 на Fiat, изглеждаше изключително странно.

Модерният еквивалент, представен през 1998 г., също е такъв, въпреки че има предимствата на по-удобно разположение на седалките (два реда по три места) и crumple zone в предната част, която напълно липсва на автомобила от 50-те години.

Дизайнът беше меко казано спорен. Фиат се придържаше към своето мнение в продължение на няколко години, но през 2004 г. отстъпи, като промени стила на автомобила, за да изглежда далеч по-конвенционален и, честно казано, по-малко запомнящ се.

Дъвкано и предъвкано е клишето за „най-грозният автомобил в света“. Дизайнът на Мултипла е фънки, органичен. Автомобилът е пълен с прагматични и ергономични решения, каквито има и в Понтиак Ацтек – другият претендент за титлата „Най-грозен автомобил“.

Време е българската автомобилноентусиастична общественост да преодолее наратива за Мултипла, да вдигне ветото и да преустанови дамгосването.

10. Honda Insight

Хибридните автомобили са толкова често срещани в днешно време, че става трудно да си спомним, че някога те са били считани за почти чудати. Дори по стандартите на хибридите от 90-те години на миналия век първото поколение Honda Insight беше много характерно.

Това се дължи отчасти на факта, че Honda смяташе, че се нуждае от цялата аеродинамична помощ, която може да получи. Формата на каросерията беше особено характерна, а обтекателите на задните колела помагаха на въздуха да преминава с минимални смущения.

Малко по-ранният хибрид Toyota Prius също изглеждаше необичайно, но не беше толкова странен, колкото Honda.

11. Hyundai Veloster

Hyundai Coupe/Tiburon беше атрактивен, но като цяло конвенционален спортен автомобил, освен когато Hyundai му направи странен фейслифт по време на първото поколение.

След тригодишно прекъсване той беше индиректно заменен от Veloster, който изобщо не беше конвенционален. Най-известната характеристика на първото поколение Veloster беше фактът, че имаше три врати – две от едната страна и една от другата.

За разлика от MINI с Clubman от 2007-2014 г., Hyundai разработи две каросерии, така че двойните врати винаги бяха от страната на тротоара както на пазарите с ляво, така и с дясно управление.

12. Isuzu VehiCROSS

Isuzu не е известна със своите странни автомобили, но VehiCROSS е славно изключение.

Този компактен SUV, тясно свързан с далеч по-конвенционалния Isuzu Trooper, се появява като концепция на изложението в Токио през 1993 г., след което влиза в продажба четири години по-късно без почти никакви промени.

Произвежда се от 1997 г. до 2001 г. и се продава в малки количества, предимно в САЩ.

13. Lamborghini LM002

Днешният Lamborghini Urus е един от няколкото луксозни високопроходими SUV автомобила, които са пуснати в продажба през последното десетилетие.

Следователно той е далеч по-скоро част от тенденция, отколкото LM002, един от няколкото много мощни високопроходими автомобила, конструирани от Lamborghini в миналото, и единственият, който влезе в серийно производство.

Забележително ъгловатата му каросерия криеше голям двигател V12, който задвижваше и четирите колела. Меко казано, това не беше точно това, което Land Rover създаваше по онова време.

auАко SUV с висока проходимост ви се струва странно нещо за производител на спортни автомобили, спомнете си, че компанията Lamborghini е започнала съществуването си като производител на трактори.

14. Lincoln Blackwood

По онова време изглеждаше като добра идея луксозната марка на Ford да създаде пикап. Lincoln Blackwood е свързан със съвременната F-серия на Ford и е пълен с луксозни характеристики.

Американската общественост едва ли се е замисляла за него. Blackwood се продаваше само през 2002 моделна година в САЩ и до 2003 г. в Мексико.

По някакъв начин GM успява там, където Ford се проваля. Cadillac Escalade EXT, сходен по концепция с Blackwood, се произвежда в две поколения от 2002 до 2013 г. – всъщност наистина твърде успешен, за да може някога да бъде смятан за чудак.

15. Lotus Europa

Lotus построява първия си състезателен автомобил със средно разположен двигател през 1960 г., но едва шест години по-късно пристъпва към използването на тази схема в сериен автомобил.

Дори и това е доста рано за спортен автомобил от този тип, което би направило Europa странна за времето си дори и без любопитната форма на каросерията „breadvan“.

Първоначално Lotus използва двигателя Renault Cléon-Alu (използван също в Renault 16 и Alpine A110, спечелил Световния рали шампионат), но през 1971 г. към гамата е добавен Lotus Twin Cam, базиран на Ford Kent.

16. Matra Djet

Първоначално известен като René Bonnet Djet, Matra е нещо повече от странна машина – той е епохален. Въпреки че е произведена в сравнително малък брой, тя е първият пътнически автомобил със средно разположен двигател, произвеждан някога.

Той се появява за първи път през 1962 г., задвижван от двигателя Renault Cléon-Fonte, който самото Renault току-що е направило достъпен за седана 8, спортния автомобил Floride/Caravelle и фургона Estafette.

17. Matra Rancho

Rancho е кросоувър, произвеждан от 1977 до 1984 г., много преди някой да е чувал за този термин. Той е базиран на (и отпред много прилича на) Simca 1100, но основната каросерия зад двете врати е изработена от стъклопласт.

Задната част на кабината е с много по-голямо пространство за главата, отколкото предната, и има допълнителни прозорци, които пропускат светлина. Пространството за багаж е било феноменално, особено ако сте готови да го подредите нагоре.

Основната критика към Rancho беше, че с 1,4-литров бензинов двигател, задвижващ само предните колела, той беше много по-малко офроудър, отколкото изглеждаше.

18. Nissan Cube

Cube не беше странен автомобил в родината си Япония, където купувачите харесват такива неща. Версията от трето поколение обаче постигна този статут, когато започна да се продава в Европа и Северна Америка.

Неговата привлекателност не се пренесе на западните пазари по начина, по който Nissan се надяваше, и беше с оптимистична цена. Той беше спрян от производство там много бързо, докато в Япония продължи да се продава добре години след това.

19. Pontiac Aztek

Aztek е кросоувър SUV и в много отношения е доста добър. Хората, които го купуваха, обикновено го харесваха. Проблемът беше, че почти никой не го купуваше. Причината да не го купуват беше, че изглеждаше много странно.

Често е определян като един от най-уродливите автомобили, продавани някога от голям производител, и все още се смята за един от най-странните от всички странни автомобили, въпреки че е спрян от производство през 2005 г.

Забележително е, че Buick Rendezvous, който е приблизително същият автомобил, но с по-конвенционален дизайн, превъзхожда Aztek с почти три към едно: продадени са 316 000 броя срещу 120 000 броя на Aztek.

20. Renault Avantime

Разработен и произвеждан от Matra, Avantime е един от най-странните автомобили, продавани от Renault по време на вълнуващия му период в началото на 21-ви век (когато продава и Vel Satis и най-странно изглеждащия от всички различни Megane).

Предлаган почти непонятно защо като купе, Avantime всъщност е базиран на модела Espace MPV, факт, който няма как да не осъзнаете, докато го шофирате. Сред характеристиките, които не са характерни за Espace, са стреловидният дизайн и тежките, двукрили странични врати.

Никой не би могъл да се съмнява, че това е авантюристичен автомобил и може би най-голямото странно Renault, произвеждано някога. Но това не се превърна в популярност – продажбите бяха толкова лоши, че Renault спря производството само след две години.

21. Renault Twizy

От автомобилите в този списък Twizy има обща черта с BMW i3 и Bentley Bentayga: можете да си купите такъв автомобил и днес, почти десетилетие след като Renault го пусна в продажба.

Всъщност това не е автомобил, а електрически четириколесен мотоциклет, и то един от най-странно изглеждащите, произвеждани някога.

Въпреки че е абсолютно миниатюрна, в нея има достатъчно място за двама възрастни с ръст над метър и осемдесет, които седят един зад друг, въпреки че има неприятно впечатление, че този отзад „ражда“ този отпред.

22. SsangYong Rodius

Без значение колко смислен е бил той на родния си пазар в Южна Корея, дизайнът на първото поколение на SsangYong Rodius MPV предизвика недоумение, когато се появи в Европа.

Всички се съгласиха, че той е много странен – не толкова колкото Pontiac Aztek, но не и толкова далеч от него.

Всъщност Rodius беше доста разумна покупка, тъй като имаше поразително много вътрешно пространство и струваше адски малко. Но той е запомнен най-вече с това, че изглеждаше „сбъркано“.

23. Toyota Previa

Първото поколение на Previa изглеждаше точно като това, което по същество представляваше: огромно количество празно пространство, монтирано на четири колела. Това го прави много практичен MPV.

Тя беше и механично авантюристична, със силно наклонен двигател, монтиран под предните седалки и задвижващ или само задните колела, или всички, според избора на клиента.

Продава се през последното десетилетие на 20-ти век.

По-късните модели Previa вероятно са изглеждали по-привлекателно, но в сравнение с предшественика си са почти разочароващо конвенционални.

24. Volkswagen Polo Harlequin

В средата на 90-те години на миналия век в Polo Harlequin нямаше нищо странно, докато не слезе от производствената линия. Тогава Volkswagen взе избрани екземпляри, боядисани в червено, жълто, зелено и синьо, и размени панелите им, като по този начин създаде странен автомобил със сравнително малко усилия.

Ако се интересувате, оригиналният цвят на Polo Harlequin е този, който се появява на покрива, С-колоните и праговете на вратите, тъй като това са единствените части на каросерията, които не могат лесно да бъдат променени.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало