Skip links

4 тренда от света на „електричките“

Електрическите превозни средства не са нещо ново, но 2023 г. ще бъде още една огромна година в този сегмент.

Електрическите автомобили започнаха като новост. Но дните, когато зареждахте малките си градски автомобили и се молехте да изминавате с едно зареждане 40-те си километра в двете посоки, вече са минало.

Електрическите превозни средства са тук, за да останат, за съжаление на мнозина, това явно е единственият начин правителствата да запазят щастието на висшите чиновници от съответните агенции за опазване на околната среда.

Въпреки многото правителствени стимули по целия свят и безбройните модели на електрически превозни средства, пуснати на пазара от всички водещи производители, начинът на съсъществуване с електрическите превозни средства все още е труден за някои заклети потребители на автомобили с вътрешно горене. 

Всички ние имаме своите мнения и причини защо електромобилите работят или не работят. Единственото сигурно нещо е, че движението на електромобилите няма да се забави.

Прогнозите са селектирани от автор от сайта hotcars.

2023 г. обещава да бъде огромна година за електромобилите. Досега тя се е сбъднала. Не само с оповестяването на автомобилите и данните за продажбите, но и с някои огромни движения в областта на инфраструктурата за зареждане – въпросът, който преди служеше като ахилесова пета на притежаването на електромобили. Ето някои от изводите за EV през 2023 г. досега и какво можем да очакваме да видим през втората половина на годината.

1. Продажбите на електромобили не показват признаци на забавяне

Електрическите превозни средства, задвижвани с батерии, заемат 10% от целия пазар на пътнически превозни средства в световен мащаб. В световен мащаб регистрациите на превозни средства с възможност за включване към електрическата мрежа са се увеличили със 70% от началото на тази година според проучване, направено от CleanTechnica. 

От целия сегмент на автомобилите с възможност за включване към електрическата мрежа, изцяло електрическите автомобили с батерии съставляват 70%.

Между януари и април тази година са регистрирани над 350 000 автомобила Tesla Model Y, както и още 170 000 автомобила Model 3. Пазар, който е много интересен за производителите на електромобили, е, разбира се, Китай.

Като един от най-големите потребители на почти всякакви продукти в света китайските производители на електромобили също се опитват да доминират на съответните пазари.

Марката на китайския вътрешен пазар „BYD“ заема четири от първите шест места в класацията на най-многобройните населени места, където се продават електромобили. 

Всъщност, освен двата модела на „Тесла“, останалите осем от топ 10 на най-продаваните електромобили и плъгин хибриди са все китайски местни продукти. Този огромен бум на електрическите превозни средства, особено в Китай, е знак, че те вече са перспектива с глобална привлекателност.

Възможно е това да се дължи донякъде на “стадния манталитет”. Все повече хора експериментират с електромобили като всекидневни коли или като лимузини и те работят.

Освен това, благодарение на предаването от уста на уста или на изключително добре формулиран и умен маркетинг и реклама, все повече хора се насочват към електрическите превозни средства, просто защото са видели, че те вършат перфектна работа на други хора.

Този експоненциален растеж и популярност в сегмента на електромобилите не показват признаци на забавяне до края на 2023 г.

Традиционните производители на автомобили инвестират все повече в електромобили

Преди 10 години нямаше масови производители на автомобили, които да произвеждат изцяло електрически превозни средства. Светът беше завладян от хибридната Toyota Prius – революционен лек автомобил, който и до днес е изключително популярен сред хората, които се съобразяват с разхода.

И тогава започна да се говори за малък стартъп от Калифорния на име Tesla Когато бе обявен Model S, той беше революционен. Просто не приличаше на нищо преди това, не беше нужно много, за да се заинтересува обществеността от марката, а останалото беше история.

През следващите няколко години сегментът на електромобилите ще бъде доминиран от Tesla. Сега обаче почти всеки традиционен производител произвежда електромобил.

След безбройните такси, наложени от правителството, и ограниченията върху емисиите сега е по-разумно от всякога да се правят инвестиции в батерии и разработване на задвижващи системи за електрически превозни средства.

Работата е там, че всички водещи производители са закъснели, но някои от тях наваксват солидни позиции. Tesla е разработила солидно портфолио от автомобили, лоялна фенска база и най-важното – стабилна инфраструктура за зареждане.

„Старите“ производители се нуждаят от тези инвестиции, защото отчаяно се опитват да наваксат. И в момента някои от тях се справят по-добре от други, но това е знак, че няма как да се спре тази вълна от електрически превозни средства, която завладява автомобилното пространство.

Инфраструктурата за зареждане и технологиите за батерии за електрически превозни средства продължават да се усъвършенстват

С тези огромни инвестиции от почти всички компании майки на големите производители, които са огромно развитие и растеж в областта на технологиите за батерии и зареждане. Това е най-важното нещо за един електрически автомобил. Всеки иска да знае колко бързо може да се зареди и колко далеч може да се стигне с едно зареждане.

В момента всичко над 600 км с едно зареждане е доста уважително. А зареждането от 0 до 80% и за под 40 минути е повече от прилично за повечето електромобили. Но това е нова мярка за успех, производителите се борят помежду си за титлата за най-дълъг пробег или най-бързо зареждане и това стимулира „приятелска“ конкуренция на пазара на електромобили.

Най-големият проблем с настоящата технология на батериите е те да станат достъпни за масите, а за марките – да ги направят печеливши.

Nissan Leaf е единственият електромобил, който се продава под 30 000 USD, а новите данъчни облекчения и стимули могат да помогнат за намаляване на цената на базовия Tesla Model 3 под 20 000 USD в някои щати на САЩ.

Въпреки това Ford заявява, че няма да произвежда електромобили с пробег над 965 км, тъй като те няма да са икономически изгодни за потребителите.

Компании като Bentley инвестират милиарди в разработването на първия си електромобил в историята. Те нямат друг избор. Светът върви напред и ако те ще продължат да произвеждат само автомобили с двигатели с вътрешно горене, след 10 години няма да могат да ги продават поради затягането на регулациите. Друг изключително важен аспект на притежаването на електромобил е самата инфраструктура за зареждане.

Tesla доминира в тази област със своята система от суперзарядни устройства, благодарение на която те са лесно достъпни почти навсякъде в САЩ и много други части на света, но другите производители имат много да наваксват в това отношение, но те се справят.

Изграждането на ефективна инфраструктура за зареждане е доста трудна задача, но това не спира марки като Porsche, Volvo и BMW да опитат. Най-значимата стъпка наскоро беше съобщението, че Ford и Tesla си сътрудничат, за да позволят на потребителите на Ford EV достъп до 12 000 Superchargers на Tesla в Северна Америка.

Основната разлика е в количеството. Има много повече станции за зареждане на Tesla, отколкото специализирани станции на Volvo или BMW.

В по-голямата си част клиентите на тези марки са принудени да използват обществени станции за зареждане на своите EV, някои от които не са достатъчно бързи за необходимите нужди и често са винаги заети.

Това е съществено развитие за големите марки и би имало огромен финансов смисъл някой като VW group да инвестира големи средства в този раздел. Очакваме инфраструктурата за зареждане отново да се развие бързо с помощта на правителството към края на тази година.

Огромни стимули за коли под наем/ служебни коли да преминат изцяло на електричество

Не е новина, че при частните леки автомобили електрическата революция е в ход през последните пет-шест години. За бизнес автопарковете обаче, като например куриери, фирми за отдаване под наем и дори автомобили за доставка, напредъкът в тази област не е толкова лесен за отчитане.

Това ще се промени значително през тази година, тъй като предприятията непрекъснато се стремят да ограничат ненужните въглеродни емисии от дейността си, като всички те се стремят към нулеви нетни въглеродни емисии, независимо дали това е стимул за клиентите или правителствен мандат.

Дори компании като Amazon вече използват успешно микробуси на Rivian. Основната идея е, че ако задачата може да бъде изпълнена от електрическо превозно средство, защо да не бъде изпълнена?


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало