Skip links

AI остави хиляди без работа през май в САЩ

Изкуственият интелект започна да отнема работни места с бързи темпове
(снимка: CC0 Public Domain)

Развитието на системите с изкуствен интелект ще промени радикално пазара на труда и въпреки че редица професии може буквално да загубят своята актуалност в обозримо бъдеще, те ще бъдат заменени от по-подходящи за новата ситуация, прогнозират анализатори на технологичната индустрия. Но същевременно данните от май сочат, че AI вече е причинил съкращаване на около 3900 работни места в Съединените щати.

Планираните съкращения на пазара на труда в САЩ през май са засегнали 417 500 души и за първи път изкуственият интелект фигурира като причина в статистиката, отбелязва Bloomberg, позовавайки се на скорошен доклад за пазара на труда, съставен от консултантската компания Challenger, Gray & Christmas.

Внедряването на изкуствен интелект  от американски компании доведе до уволнението на 3900 души само през май.

Според анализаторите на Newedge Wealth и Goldman Sachs, пазарният капацитет на услугите, свързани с генеративния AI, ще достигне 1,3 трилиона долара в обозримо бъдеще, а до 2035 г. разширяването им ще доведе до съкращаване на 300 милиона работни места, въпреки че производителността на труда ще се увеличи значително.

Интересното е, че преди десет години, през май 2013 г., най-често срещаните причини за планираните съкращения на персонала включваха преструктуриране, закриване на бизнес и съкращаване на разходи. Те все още са в челната петица.

Но влошената икономическа ситуация през последния месец се превърна в безспорен фаворит на класацията. Общо от началото на тази година под този предлог в САЩ са съкратени 206 283 работни места.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало