Skip links

AI „участници“ няма да могат печелят „Грами“

На мнозина е пределно ясно, че ChatGPT е едва началото. Kраят ни го показа Джеймс Камерън. Шегата настрана, но сякаш много индустрии не бяха подготвени за появата на работещи AI решения и опитите за налагане на рестрикции и законови рамки изглеждат леко позакъснели. Една от тези индустрии, които със сигурност вече започват да усещат жегата е музикалната.

Появата по-рано тази година на музикално изпълнение (вече премахнато от официалните канали), имитиращо гласа на Дрейк и създадено с помощта на изкуствен интелект предизвика логични дискусии в Мрежата. Защото то не е единственото и със сигурност няма да е такова. FakeDrake вече може да слезе от сцената, но тя е готова за следващите си AI „звезди“. Именно тази дискусия е сред причините тази седмица да бъде интервюиран изпълнителният директор на Звукозаписната академия на САЩ Харви Мейсън мл. Академията връчва американските музикални награди „Грами“.

Отговорът на Мейсън по отношение на това дали AI участници ще могат да присъстват в списъка с отличени е както категоричен, така и уклончив. Докато изцяло AI генериран участник да няма да може да получава награда за певец, то музикални активи, създадени с помощта на изкуствен интелект изглежда може да бъдат допускани. А ключовата фраза в изказването му е „на този етап“.

„Към този момент ние ще позволим да ни бъдат изпращани музика и съдържание, създадени чрез изкуствен интелект, но награда „Грами“ ще отива единствено към истински хора, които са вложили творчески труд в съответната категория. Ако имаме AI глас, който пее песента или AI иструментал, ние ще обмислим ситуацията. Но в категорията за писане на текст на песен, то той трябва да е написан предимно от човек“, споделя той в разговор с Grammy.com. Това „предимно“ определено не звучи като нещо категорично. „Същото се отнася и до категорията за изпълнение – единствено на човек може да му бъде връчено „Грами“. На този етап, награда ще може да получи единствено човек“, допълва той.

А от допълнителния коментар на Мейсън се подразбира, че и той, както много други е бил хванат неподготвен за възхода на изкуствения интелект. „Изкуственият интелект ще има участие със сигурност в оформянето на бъдещето на нашата индустрия. Така че ние трябва да започнем да планираме и да мислим над това какво този феномен означава за нас. Как може да се адаптираме и приспособим? Как да поставим ограничителни рамки и стандарти? Има толкова много неща, с които трябва да се справим по отношение на изкуствения интелект, тъй като това касае индустрията ни“, завършва той. Е, май днес е малко късно да се мисли за утре, нали?

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало