Skip links

Alibaba ще пусне сайта си за електронна търговия Tmall в Европа

Президентът на Alibaba, Майкъл Евънс заяви днес, че един от ключовите им сайтове за електронна търговия в Китай ще се заработи и в Европа, което е значителна стъпка в международния стремеж на китайския технологичен гигант.

Съобщението идва малко повече от два месеца, след като Alibaba, най-голямата китайска фирма за електронна търговия обяви плановете си да раздели бизнеса си на 6 отделни компании – ход, който има за цел да даде на всяко звено по-голяма автономия и повече правомощия за вземане на решения.

Евънс заяви по-точно, че компанията ще въведе една от своите китайски услуги за електронна търговия Tmall в Европа.

„В Европа ще видите Tmall – нещо, което имаме в Китай, и което означава, че ще обслужваме местни марки и местни потребители на местния пазар.“

каза Еванс на конференцията Viva Tech в Париж

Еванс разкри, че в момента компанията осъществява пилотен проект в Испания, който „ще се разшири в цяла Европа“.

В Китай Tmall е сайт и приложение на Alibaba, които имат голям фокус върху продажбата на чуждестранни марки стоки на китайските потребители.

Стартирането на Tmall в Европа отразява значителна промяна в стратегията на Alibaba в международните ѝ операции в областта на електронната търговия.

Макар, че международната дейност на Alibaba в областта на онлайн пазаруването не е новост, в Европа тя се фокусира върху сайт, наречен AliExpress. В AliExpress обаче стоките се доставят от Китай в Европа. Времето за доставка често е дълго, въпреки че продуктите са по-евтини от тези на конкурентите.

Предложението на Еванс е Tmall в Европа да се съсредоточи върху продажбата на местни марки на местни купувачи. Не е ясно дали това ще бъде обединено по някакъв начин с AliExpress.

Еднa от шестте независими компании на Alibaba се нарича Taobao Tmall Commerce Group, която се фокусира върху двата основни продукта за електронна търговия в Китай, но тя има и звено, наречено Global Digital Commerce, което се фокусира върху настъплението на електронната търговия на Alibaba в чужбина.

Европа, известна с разнообразната си потребителска база и стабилната си инфраструктура за електронна търговия, представлява обещаваща възможност за Alibaba да разшири глобалния си обхват. Навлизането на компанията на европейския пазар несъмнено ще засили конкуренцията в сектора, тъй като утвърдените играчи се подготвят за внушителното присъствие на Alibaba.

„Европа е основен приоритет за всички бизнеси, които имат международен компонент, така че под това имам предвид бизнеса с международна търговия, бизнеса с облачни услуги, логистичния бизнес в частност.“

допълни Еванс


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало