Skip links

Американският регулатор глоби Microsoft с $20 млн за събиране на лични данни на деца чрез Xbox

Microsoft ще плати $20 млн за урегулиране на претенциите на американски регулатор, който осъди компанията за незаконно събиране на лични данни от непълнолетни, които са използвали конзолата Xbox, без да получат разрешение от родител.

Регулаторът каза, че Microsoft изисква всеки, който използва услугата Xbox Live, да се регистрира с името, имейл адреса и възрастта си до края на 2021 г. и децата могат да започнат процес по създаване на нов акаунт в Xbox, дори и преди появата на уведомление за изискването за получаване на родителско разрешение. Дори когато компанията разбра за потребителите под 13-годишна възраст, тя продължи да събира и съхранява данни, нарушавайки Закона за защита на личните данни на децата в интернет (Children’s Online Privacy Protection Act, COPPA).

Microsoft заяви, че това се дължи на “проблем в съхранението на данни“ и обеща да подобри своите системи.В допълнение към нашата съществуваща многофакторна стратегия за сигурност, ние също планираме да разработим следващо поколение система за проверка на самоличността и възрастта – удобен, сигурен, еднократен процес за всички играчи“ — се казва в изявление на компанията.

След споразумението Microsoft се присъедини към десетки други компании, включително Amazon, Google и TikTok, изправени пред глоби от Федералната търговска комисия на САЩ за събиране на данни от деца без съгласието на родителите.

Като част от разрешаването на инцидента Microsoft ще изтрие цялата информация, събрана за деца без съгласието на родителите, в рамките на две седмици. Компанията още ще предупреждава издателите на видеоигри, които искат лична информация, ако потребителите са деца.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало