Skip links

Анализатори за Vision Pro очилата на Apple: много са скъпи

AR очилата Vision Pro са най-модерното преносимо електронно устройство, твърди Apple
(снимка: Apple)

В понеделник, 5 юни, Apple представи първото си устройство с добавена реалност (AR), което феновете на американската компания очакваха с нетърпение. Но според анализатори, високата цена на модела Vision Pro може да отблъсне потребителите.

„Vision Pro е нов тип компютър, който допълва реалността чрез безпроблемно смесване на реалния свят с цифровия“, каза главният изпълнителен директор на Apple – Тим Кук, представяйки AR устройството. Според компанията, това е „най-модерното преносимо електронно устройство в историята“.

Vision Pro представлява чифт очила с извит прозрачен външен 3D екран. Очите на потребителя се виждат на външния екран – това е симулация, която устройството създава преди да бъде използвано.

Потребителят може да управлява AR очилата с глас или жестове. Например, може да обръща страници с текст, движейки очите си.

Vision Pro има две външни камери за видео предаване, както и чифт екрани с поддръжка на изображения в 4K резолюция вътре в устройството за функция на виртуална реалност. Превключването от виртуална към добавена реалност става със специално колело.

В САЩ продажбите на Vision Pro ще започнат през 2024 г. Цената на AR очилата е 3499 щатски долара. Според анализатори от инвестиционната банка Goldman Sachs, подобна цена може да ограничи първоначалните продажби на устройството.

Експертите прогнозират, че около 5 милиона Vision Pro ще бъдат доставени през фискалната 2024-та, като в бъдеще доставките ще достигнат 8-13 милиона единици годишно, което ще донесе на компанията около 13-25 милиарда долара приходи на година.

Vision Pro се очакват на пазара с първоначална цена от 3499 щатски долара
(снимка: Apple)

Вместо да започне с потребителската версия и след това да премине към модела Pro, Apple реши незабавно да въведе премиум вариант и се надява да намали цената с напредъка на технологията, смята анализаторът Каролина Миланези от Creative Strategies.

„Не мисля, че Apple има твърде големи очаквания”, казва Джеф Фийлдхак, директор на изследванията в Counterpoint Research. „Най-добри в своя клас, Vision Pro ще получат изключителни подобрения по отношение на дисплей, разделителна способност, честота на опресняване, може би лекота и усещане”.

Опитите на Google, Magic Leap, Microsoft и Meta да стъпят на пазара на VR устройства се оказаха или напълно неуспешни от търговска гледна точка, или не много успешни, отбелязва Ню Йорк Таймс. Досега производителите не са успели да убедят хората да използват виртуална реалност, допълва изданието.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало