Skip links

Антитръстовите органи на ЕС са готови да ударят сериозно рекламния бизнес на Google

Спорът между европейските органи за защита на конкуренцията и Google е близо до своя край и изглежда, че Брюксел подготвя официална антитръстова жалба срещу американската технологична корпорация. Империята на Google за онлайн реклама може да бъде разтърсена от огромна глоба или дори да бъде принудена да промени антиконкурентните си практики.

Според запознати лица, Европейският съюз може да обяви официалната си антитръстова жалба срещу Google през следващите дни. Тя ще сложи край на продължителното разследване на Европейската комисия (която е част от изпълнителната власт на Европейския съюз) относно антиконкурентните практики на компанията на пазара за онлайн реклама.

Рекламата е основният източник на приходи за Google. Само през миналата година, онлайн рекламите са съставлявали 80% от общите приходи на Alphabet, възлизащи на 225 милиарда долара. През 2020 година приходите от реклама са били 168,6 милиарда долара. Най-успешният бизнес на Google и по същество единственият печеливш може да възпрепятства конкуренцията и ЕС най-накрая е готов да потърси отговорност от компанията от Маунтин Вю.

Брюкселските власти започнаха да проучват рекламните практики на Google още през 2021 година, опитвайки се да разберат дали компанията е възпрепятствала конкурентни компании да получават достъп до потребителски данни за онлайн реклама. Рекламната услуга на Google (Google Ads) отдавна е основната платформа за целева онлайн реклама.

Партньорството на Google с Meta/Facebook в програмата Open Bidding първоначално беше част от разследването на ЕС, но през миналата година то беше прекратено. По-късно към европейското разследване бяха добавени нови доказателства, предоставени от португалските органи за защита на конкуренцията. Рекламната империя на Google е част от съдебни спорове също в Обединеното кралство и САЩ.

Една официална жалба от страна на ЕС може много сериозно да засегне основния бизнес на Google, тъй като глобите за нарушаване на антитръстовите правила могат да достигнат до 10% от общите годишни приходи на компанията. Паричните глоби, наложени от Брюксел досега са стрували на Google повече от 8 милиарда евро.

Европейската комисия може също така да принуди Google да промени своите бизнес практики и фирмена структура, което може да бъде още по-вредно за „златната кокошка“ на Alphabet – (рекламите), отколкото финансовата санкция. Всичко вероятно ще бъде решено скоро, може би още днес или утре.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало