Skip links

Apple обяви iOS 17: нов изглед в Standby режим, ново приложение Journal, промени в Siri и още

iOS 17 на Apple дебютира на сцената на WWDC 2023 преди броени минути. Сред акцентите в новата версия на операционната система са нови функции за безопасност, вградено приложение за водене на дневник, наречено Journal, нов режим Standby (режим на готовност), преработка на системните приложения за обаждания, контакти, съобщения и FaceTime, по-добър „автокорект“ и гласова транскрипция, както и гласова поща на живо. Също ще можете да извикате Siri без да казвате „хей“ от „Хей Siri“.

Актуализацията при контактите е нова функция, наречена „плакати“, чрез която ще можете да стилизирате собственият Ви изглед който ще се показва на iPhone-а на човека на когото се обаждате. Има и нова функция за транскрипция в реално време за гласовата поща, която ви позволява да видите транскрипция на съобщението, което оставя обаждащият се в реално време. Можете да изберете дали да го изчакате, или да приемете обаждането, като всичко това се обработва на устройството. Също така ще можете да оставяте съобщения и във FaceTime. Още не е ясно дали тази функция ще работи на български език.

Актуализацията във вграденото приложение за съобщения iMessages включва възможност за филтриране на търсенията с допълнителни термини, функция, която прескача към най-новото съобщение, за да можете по-лесно да наваксате, транскрипции на гласови съобщения – подобно на това, което беше въведено в серията Pixel 7 и серия от нови функции, наречени Check In, които споделят местоположението и състоянието ви в реално време с някой друг. Тя може автоматично да изпрати съобщение на приятел, когато сте пристигнали вкъщи, и може да сподели състоянието на батерията на телефона ви и състоянието на клетъчните ви услуги, за да избегне объркване, ако сте в мъртва зона.

Стикерите също са преработени, като можете да добавяте всякакви емотикони или изрезки от снимки като „стикер“, разположен в iMessages или навсякъде в системата. Снимките в реално време също могат да се превръщат в анимирани стикери, а вече можете да добавяте и ефекти към стикерите.

AirDrop получава актуализация за изпращане на информация за контакт, наречена NameDrop – която ще изпрати избрани имейл адреси и телефонни номера (и вашия плакат) само като доближите два iPhone-а един до друг. Функцията работи и между iPhone и Apple Watch. Снимките могат да се споделят по същия начин, а ако файлът е голям, вече е възможно да се отдалечите от обхвата, докато продължавате изтеглянето.

iOS 17 включва и актуализации на клавиатурата, включително подобрения на „автокорект“. Функцията вече разчита на нов езиков модел за по-добра точност, както и на по-лесен пряк път за връщане към оригиналната дума, която сте написали, ако е необходимо. Вече има предсказващо писане в реда и автокорекции на ниво изречение, за да се коригират повече граматически грешки. Тя най-накрая ще научи и любимите ви ругатни. Диктовката също използва нов модел на изкуствен интелект, който е по-точен.

Ново приложение, наречено Journal, автоматично предлага моменти, които може да искате да отбележите в дневник. Записите ви могат да включват снимки, музика и дейности и можете да планирате напомняния за себе си, за да започнете да пишете. Приложението е криптирано от край до край, за да запази поверителността на информацията.

StandBy е нов режим, който превръща екрана на смартфона Ви в дисплей за състоянието с датата и часа. Той може да показва различна полезна информация и се включва автоматично, когато телефонът ви е в хоризонтален режим по време на зареждане. Siri ще извежда на повърхността визуални резултати в режим StandBy, а през нощта дисплеят ще преминава в червен тон, за да не пречи на съня ви.

Накрая, но не на последно място, Siri също получава подобрение и най-накрая ще ви позволява да не казвайте „хей“ преди „Siri“. Тя също така ще разпознава команди, които се изпълняват отзад напред.

Тази версия на iOS следва значимата актуализация в iOS 16, която включваше „основен ремонт“ на заключения екран, полезни функции в iMessage като редактиране и отменяне на изпращането на съобщения, както и чувствителните към времето дейности на живо, появили се в „динамичния“ остров. Това беше актуализация, която се съсредоточи върху това да ви помогне да правите повече с телефона си, като същевременно се налага да се ровите по-малко в приложенията за изпълнението на прости задачи.

В iOS 16 имаше много неща, които да се харесат, но нямаше никаква революционна промяна. Тя представи някои ценни подобрения, но нищо, което да промени из основи начина, по който използваме смартфоните си. Тя също така подчерта разделението между iPhone 14 Pro и обикновения iPhone 14, тъй като само Pro предлага функциите „винаги включен дисплей“ и „динамичен остров“, които ще използват най-пълноценно актуализацията iOS 17.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало