Skip links

Apple връща уиджетите до голяма степен в Apple Watch с новата watchOS 10

Apple обяви watchOS 10, своята „знакова“ платформа за смарт часовници от следващо поколение, вчера на WWDC. Както и през миналите години, разработчиците ще могат да започнат да работят с нея още днес, а публичната бета версия се очаква през следващия месец. Потребителите могат да очакват финалната версия да се появи по-късно тази есен заедно с предстоящия Apple Watch Series 9.

Уиджетите отново са в менюто. Завъртането на дигиталната коронка ще изведе уиджетите и ще ви позволи да ги превъртате за бърз и лесен достъп до информация. Това е сериозна промяна в начина по който потребителите досега взаимодействаха с Apple Watch и напомня на въвеждането на Siri, преди няколко години в watchOS 3.

Приложенията на Apple Watch – включително Времето, Акции, Начало, Карти, Съобщения и Световен часовник също получават по-приятен вид. По същество приложенията ще могат да ви показват повече информация, която използва цялата площ на дисплея на часовника.

Друга от промените е начинът по който потребителите ще използват бутоните на часовника. Понастоящем завъртането на дигиталната коронка вади списъка с приложения, в зависимост от това как сте конфигурирали часовника си. Центърът за управление може да бъде достъпен и чрез страничния бутон, а двойното натискане върху коронката ще ви върне към последно използваните приложения.

Това не е актуализация на watchOS без нови интерфейси на часовника. Този ъпдейт носи нов часовников интерфейс, наречен Palette, както и нови изображения. Palette е подобен на това, което сме виждали преди, като основната разлика е, че използва три припокриващи се слоя от цветове, които се променят с течение на времето.

Що се отнася до здравните актуализации, психичното здраве също получава внимание в watchOS 10 с възможността да регистрирате настроенията си в приложението наречено „Осъзнатост“. Завъртането на коронката ще ви позволява да превъртате емоциите, представени чрез абстрактни форми. Ще можете също така да правите стандартизирани тестове за оценка в приложението Здраве, за да определите нивото си на риск от тревожност и депресия, след което да създадете PDF файл, който да споделите с лекаря си. Приложението Здраве също така ще ви позволи да видите как фактори, свързани с начина на живот, като сън или физически упражнения могат да допринесат за състоянието на ума ви.

В областта на фитнеса, Apple добавя и нови функции за колоездене. Като начало има нови изгледи на тренировките, които включват персонализирани тренировки, състезателни маршрути, изгледи на надморската височина и скоростта на колоездене. Колоезденето може да се възпроизвежда и като дейност на живо на вашия iPhone, в случай че искате да монтирате смартфона си на велосипеда си. Когато докоснете, ще получите поглед на цял екран към различните изгледи на тренировката. Аксесоари за колоездене с Bluetooth, като сензори за скорост също ще могат да се свързват автоматично с часовника. Това ще даде възможност за нови показатели като мощност на колоездене и обороти в минута. Ако използвате уред за измерване на мощността, watchOS 10 ще показва и функционалния праг на мощността – или най-високото ниво на интензивност, което можете да поддържате в продължение на 1 час.

Любителите на пешеходни преходи ще могат да преглеждат пътеки и информация за тях директно на китката си. Това включва информация като дължина, тип и трудност на пътеката. Благодарение на висотомера ще можете да видите и нова 3D карта на точките си. Някои нови точки включват последното място, където сте имали мобилни данни, и последното място, където можете да направите спешно повикване, използвайки мрежата на някой оператор.

В приложението „Здраве“ се добавя и функция, наречена „Визия“. Apple Watch вече може да измерва колко време прекарвате на дневна светлина чрез сензора за околна светлина. Родителите също ще могат да преглеждат колко време децата им прекарват навън чрез функцията „Семейна конфигурация“. Приложението Здраве ще следи и разстоянието до екрана на какво разстояние държите iPhone или iPad с помощта на TrueDepth камерата. Ако го държите по-близо от 30 сантиметра за продължителен период от време, ще получите известие. Данните за психичното здраве и зрението ще бъдат криптирани в приложението. Приложението „Лекарства“ също ще получи малка актуализация. Ако не вземете лекарствата си в рамките на 30 минути от определеното време, ще получите последващо напомняне.

watchOS 10 е свързана и с някои други функции, които Apple въведе в iOS 17. Например ще можете да използвате функцията NameDrop, като доближите часовника си до iPhone на друг човек или като докоснете бутона „Сподели“ в „Моята визитка“ в приложението Контакти. Освен това, ще можете да възпроизвеждате FaceTime видеосъобщения от китката си, а аудиото на груповия FaceTime също ще се поддържа от Apple Watch.

Не е изненадващо, че през тази година Apple се фокусира върху софтуера на своите смарт часовници. Миналата година бяха представени не един, а цели 3 нови Apple Watch, така че всъщност не е време за друга мащабна хардуерна промяна, а според слуховете Micro-LED Apple Watch ще се появят едва през 2024 или 2025 година.

watchOS 10 ще бъде налична през есента за Series 4 или по-нови модели.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало