Skip links

Астрономите откриха странни и непонятни структури в Млечния път

Астрономите откриха стотици мистериозни космически нишки, които сочат към свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път.

Странните нишки, всяка от които е дълга между 5 и 10 светлинни години, приличат на точки и тирета от морзовата азбука, само че в огромен мащаб. Те се отклоняват от центъра на галактиката, на около 25 000 светлинни години от Земята и приличат на отделни спици на огромно колело.

Фархад Юсеф-Задех, астроном от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, заяви, че е бил „зашеметен“ да открие тези структури в данните, получени от радиотелескопа MeerKAT от Южна Африка.

Тази обсерватория, която е най-чувствителният радиотелескоп в света, получи изображения на „нишките“ по време на безпрецедентно 200-часово наблюдение на галактическото ядро. Юсеф-Задех коментира данните по следния начин:

„Изглежда, че всички те водят към огромна черна дупка. Те ни подсказват нещо за активността, свързана с тази черна дупка“.

Преди четири десетилетия Юсеф-Задех открива много по-големи вертикални нишки около Стрелец А*, черната дупка в центъра на Млечния път, в данни, събрани от друг телескоп, известният Very Large Array в Ню Мексико. Тези структури „са увиснали“ перпендикулярно на равнината на диска на Млечния път и се простират на 150 светлинни години отгоре надолу.

Все още не е ясно какво е създало тези многобройни вертикални нишки, но проучванията показват, че те имат силни магнитни полета и излъчват радиовълни, тъй като ускоряват частиците космически лъчи до скорост, близка до светлинната.

Според Юсеф-Задех изследователите, сред които е и той, са били толкова заети с изучаването на природата на гигантските вертикални нишки, че съществуването на по-късите хоризонтални нишки, които се простират до центъра на Млечния път, е останало почти незабелязано.

„Основният фокус бе върху разбирането на вертикалните нишки. Хоризонталните структури някак си бяха пренебрегнати“, казва Юсеф-Задех. – Изненадата е, че изведнъж се открива нова популация от структури, които по всичко личи, че са насочени към черната дупка. Бях просто зашеметен, когато ги видях.“

Цветът на нишките показва ъгъла, под който те са наклонени спрямо плоскостта на галактиката

„Ако не беше MeerKAT, никога нямаше да ги открием“, добавя той. – Никога нямаше да успеем да посветим толкова много време на центъра на галактиката“.

Юсеф-Задех счита, че тези структури са се образували чрез процес, различен от този, който е довел до формирането на по-големите вертикални нишки. Той подозира, че материята, изхвърлена от черната дупка преди около 6 милиона години, се е разбила в околните звезди и газови облаци, създавайки ленти от гореща плазма, насочени обратно към черната дупка. Ефектът е подобен на този, ако с помощта на сешоар издухаме капки боя върху платно.

„Изтичането от черната дупка взаимодейства с обектите, с които се сблъсква, и изкривява формата им“, казва Юсеф-Задех. – “ Това е достатъчно, за да издуха всичко в една посока. Това няма да са последните снимки на центъра на Галактиката. Нашата Галактика е богата на много структури, които не можем да обясним. Все още имаме да научим много неща“.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало