Skip links

Българският торент тракер RARBG прекрати работа

Създателите на RARBG, един от десетте най-популярни торент тракера, обявиха закриването на проекта. Съобщението се появи във всички огледални копия на сайта.

„Здравейте, момчета. Бихме искали да ви уведомим, че взехме решение да затворим нашия уебсайт. Последните две години бяха много трудни за нас – някои хора от екипа ни починаха поради усложнения от ковида, други все още страдат от страничните ефекти и изобщо не могат да работят. Някои воюват в Европа – и за двете страни. Освен това бяхме силно засегнати от повишаването на цените на електроенергията в центровете за данни в Европа. Инфлацията прави невъзможни ежедневните ни разходи. Поради това вече не можем да управляваме този сайт без огромни разходи, които не можем да покрием от собствените си джобове. След гласуване единодушно решихме, че повече не можем да правим това. Съжаляваме 🙁 Довиждане“.

RARBG е създаден през 2008 г. Първоначално е замислен като български BitTorrent тракер – BG в името означава „България“ – но в последствие сайтът обслужва голяма международна аудитория. Според TorrentFreak сайтът RARBG е специализиран в англоезични „висококачествени видео продукции, но също така предлага и друго съдържание, включително игри, софтуер и музика„.

RARBG е блокиран в няколко страни по света по юридически причини, обикновено поради нарушаване на авторските права.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало