Skip links

Биткойн за няколко секунди скочи до $138 000

Цената на биткойн в стейбълкоините USDT на крипто-борсата Binance.US – американското подразделение на международния Binance, за кратко скочи до $138 000, което е почти пет пъти повече от текущия курс на най-голямата криптовалута и два пъти по-скъпо от историческия максимум, който биткойн регистрира през ноември 2021 г.

Внезапният скок на курса продължи броени секунди, но за този кратък период от време на платформата бяха продадени 62,22 биткойна. С други думи, определен участник в търга на Binance.US всъщност направи няколко поръчки, изпълнени „на късмет“ на завишени цени за биткойни заедно с оферти по текущи котировки, обменяйки ги за криптовалутата USDT, чиято цена е равна на 1 щатски долар.

Инциденти от този вид се наричат ​​flash crash — както можете да се досетите от името, те често са придружени не от увеличение, а от спад в курса. Такъв сценарий беше наблюдаван на Binance.US през октомври 2021 г., когато цената на биткойна за кратко време се срина с 87%, обезценявайки се от $65 хил. до $8,2 хил. Тогава администрацията на платформата свърза инцидента с грешка в алгоритъма за търговия.

Продажбата на биткойни на необичайно висока цена се оказа възможна поради ниската ликвидност на Binance.US, възникнала поради конфликта с американския борсов регулатор и банките партньори — поради действията на последните, платформата беше принудена да изтегли фиатния американски долар от търговете. Цените на криптовалутите в Binance.US наистина се оказаха по-високи, отколкото на други сайтове, но съвсем малко – в рамките на 3%.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало