Skip links

BlackRock подаде заявление за стартиране на борсово търгуван фонд, базиран на биткойн

Подразделението iShares на най-мощната финансова корпорация в света BlackRock подаде заявление до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) за формиране на борсово търгуван фонд (ETF), базиран на биткойн. Това би позволило на инвеститорите да влагат средства в най-популярната криптовалута без реално да я притежават, избягвайки евентуални негативни последици от неблагоприятния регулаторен климат в страната по отношение на крипто индустрията. Активите на така наречения iShares Bitcoin Trust трябва да се „състоят основно от биткойни, държани от попечител от името на фонда“, като в случая това ще бъде крипто борсата Coinbase:

„Целта е да се премахнат препятствията, възникващи от сложността и оперативните тежести, свързани с пряката инвестиция в биткойн. Неговата цена ще се актуализира поне на всеки 15 секунди по време на редовна пазарна сесия с помощта на CF Benchmarks Index.“, се казва още в подадените документи.

Комисията по ценни книжа и борси никога досега не е одобрявала заявление за стартиране на биткойн ETF, въпреки многото желаещи компании. Grayscale дори отнесе своя случай до съда, за да аргументира надеждността на биткойн фючърсите, след като молбата му беше отхвърлена от SEC. ARK Invest на Кати Ууд и европейският инвестиционен посредник 21Shares също искаха да формират свои биткойн ETF-и, подавайки множество заявления в миналото, последните от които през април.

Ако BlackRock получи одобрението на SEC, iShares Bitcoin Trust ще се превърне в първия в САЩ борсово търгуван фонд, базиран на биткойн. Цената на криптовалутата нарасна с над 2.5% за последните 24 часа. През миналата година корпорацията стартира частен биткойн ETF за институционални клиенти в страната. Канадският Purpose Bitcoin ETF, създаден в началото на 2021 г., пък стана първият в света борсово търгуван фонд, базиран на водещата криптовалута.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало