Skip links

Bloomberg: пазарната капитализация на SpaceX съвсем скоро ще превиши $150 милиарда

Агенция Bloomberg съобщи, че SpaceX възнамерява да осъществи частната на продажба на свои акции при цена, която ще повиши пазарната оценка на космическата компания на Илън Мъск до $150 милиарда. Според изтеклата неофициална информация, цената на една от тези акции ще бъде около $80.

SpaceX се готви да проведе още един кръг на финансиране, за да набере 750 млн. долара чрез частно предлагане на акции. В момента компанията разполага със свободни около 5 млрд. долара в брой, но амбициозните ѝ космически проекти изискват още по-големи суми.

Докато през месец януари SpaceX беше оценена на 137 млрд. долара, след новия кръг на финансиране нейната пазарна капитализация може да нарасне до 150 млрд. долара. Всички акции на компанията са разпределени между частни инвеститори и не се търгуват на фондовата борса.

Друг важен актив на Илън Мъск са акциите на Tesla, които до голяма степен определят стойността на неговото богатство. Към днешен ден капитализацията на тази компания надхвърля 822 млрд. долара, въпреки че в някои моменти от историята ѝ тя е прехвърли 1 трлн. Долара.

На този фон акциите на SpaceX имат възможност да растат, особено след като тази компания все още не е излязла на публичния фондов пазар. Нов източник на бъдещ ръст в състоянието на SpaceX и на Илън Мъск би могло бъде излизането на нейната дъщерна компания Starlink на публичния пазар.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало