Skip links

Боби Котик отново си навлече публична критика

След като години наред Activision Blizzard представяха поредица недобри финансови резултати, преди две години гръмна и огромен скандал, свързан с упражняван тормоз в офисите от страна на висши служители на компанията към техните подчинени. Едва ли се нуждаеха точно от това в момента компанията. Изведнъж се появиха Microsoft с предложението им за придобиване (според различна информация Activision са се обърнали към Microsoft да бъдат придобити от тях). И сделката за внушителната сума от $ милиарда – най-голямата в гейминга – щеше да реши много проблеми за компанията. Но сигурното ѝ реализиране днес вече е под въпрос. През миналата седмица изпълнителният директор на Activision Blizzard насочи отново вниманието към себе си и то не с нещо положително. Става въпрос за споменатите скандали около студиото.

През 2021 материал на страниците на „Уолстрийт джърнъл“ разкрива свидетелските показания на служители на студиото, които обвиняват ръководството на компанията и лично Боби Котик в упражняване на тормоз на работното място, в това число и сексуален, несправедливо заплащане и умишлено прикриване на случаите на тормоз и натиск. Едно от тези обвинения даже свързваше лично Котик със заплаха за убийство на негов служител, както и с прикриване на упражнен сексуален тормоз. И двете обвинения стигат до съда, но приключват със споразумения и плащане на сериозни суми от страна на Activision Blizzard към потърпевшите. Освен завеждането на дела към пострадалите в предполагаемите случи на тормоз, компанията влиза в полезрението и на секторна профсъюзна организация. А сега Котик прехвърля вината за репортажите в медиите на журналистите и агресивното поведение на профсъюзното движение.

Котик прави коментара си в интервю от миналата седмица за Variety, в което за пореден път заявява позицията си, че този проблем в компанията не е системен. Всичко това на фона на подобни случаи от поне 2016 насам, като дори в последния финансов отчет на Activision Blizzard е посочено, че през миналата година са заведени поредните няколко дела към издателя заради непристойно поведение на висши служители на студиото.

„Извършихме всякакъв вид разследвания. И не открихме системен проблем с тормоза – никога. В компанията ни нямаше нищо от онези внушения, направени от медиите. Това, което се случи всъщност е че едно профсъюзно движение се потруди здраво да дестабилизира компанията“, обяснява Котик. Той е убеден, че тези профсъюзни организации оказват пряко влияние върху властите и са виновни за честите изрази на протести от страна на служители на компанията в последните две години.

Реакцията на гейм общността разбира се, че не закъсня, като мнозина осъдиха, както изявленията на Котик, така и Variety за поместването на материала, който представя Котик и Activision Blizzard в определена посока. Някои даже заподозряха, че публикацията съвсем не е случайна. Тя идва на фона на излизането на последната игра от популярната поредица Diablo.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало