Skip links

Браузърът Mozilla Firefox вече ще престане да поддържа Windows 7, 8 и 8.1, както и по-старите версии на macOS

Разработчиците на популярния браузър Mozilla Firefox обявиха предстоящия край на поддръжката на остарелите версии на операционните системи като Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, macOS 10.12, macOS 10.13 и macOS 10.14. Потребителите на тези OS за известно време ще могат да използват версията Extended Support Release (ESR) и Long-term Support (LTS) на браузъра, преди поддръжката да приключи окончателно през 2024 г.

Последната поддържана версия на браузъра за тези операционни системи е Firefox 115, която трябва да излезе през юли тази година. Разработчиците посочват, че Microsoft е прекратила поддръжката за Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1 и вече не планира да пуска актуализации за сигурността за остарелите операционни системи. Поради това, Mozilla реши да спре поддръжката на тези OS, които не са безопасни за използване, тъй като за тях няма да се осигуряват вече редовни актуализации за безопасността. Ситуацията е подобна и за трите остарели версии на macOS.

Според наличните данни, Mozilla ще осигури поддръжка на Firefox ESR 115 до септември 2024 г. Това означава, че на потребителите с по-стари версии на операционните системи се дава достатъчно време за актуализиране на софтуера. Обърнете внимание, че те няма да могат да преминат към другите популярни браузъри, тъй като Microsoft Edge и Google Chrome отдавна не поддържат Windows 7 и Windows 8.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало