Skip links

Британски министър: Изкуственият интелект трябва да се регулира както фармацевтиката и ядрената енергетика

Компаниите, разработващи изкуствен интелект (ИИ), трябва да подлежат на лицензиране и да бъдат регулирани подобно на тези във фармацевтичната, медицинската и ядрената индустрии, смята представител на опозиционната политическа партия във Великобритания. Луси Пауъл, министър в сянка на цифровите технологии, културата, медиите и спорта и говорител на Лейбъристката партия на Обединеното кралство, е заявила пред The Guardian на 5 юни, че „компании като OpenAI или Google, които са създали ИИ-модели, трябва да първо да получават правителствено разрешение“:

„Моята истинска загриженост е липсата на каквато и да е регулаторна рамка относно големите езикови модели, които могат да бъдат приложени в различни инструменти с изкуствен интелект, независимо дали става въпрос за контрол на начините, по които са изградени, как се управляват или как се контролират.“, добавя тя.

Пауъл твърди, че определянето на законови норми за развитието на определени технологии е по-добър вариант от това да бъдат забранявани, подобно на начина, по който Европейският съюз забрани инструментите за лицево разпознаване. Тя смята, че изкуственият интелект „може да доведе до много непредвидени последици“, но ако разработчиците бъдат принудени да спазват политика на прозрачност относно методите и начините, до които прибягват при събирането на данни за обучението на своите модели, тогава някои рискове биха могли да бъдат смекчени от правителството:

„Секторът се развива толкова бързо, че има нужда от активна правителствена намеса.“

Луси Пауъл също така вярва, че такава напреднала технология може да повлияе значително на икономиката на Обединеното кралство, добавяйки че Лейбъристката партия предстои да представи собствената си политика относно ИИ и свързаните с него технологии. Следващата седмица техният лидер Кийр Стармър планира да проведе среща с представителството на Google във Великобритания, за да обсъдят актуалната тема.

Междувременно Мат Клифърд, председател на Агенцията за напреднали изследвания и изобретения (правителствената изследователска агенция, създадена миналия февруари) предупреди, че ИИ може да се превърне в заплаха за човечеството след само две години:

„Ако сега не започнем да обмисляме как да регулираме сектора и да създадем безопасни условия за развитието на технологията, то след две години вече ще съществуват изключително мощни системи, които ще представляват риск за оцеляването на човечеството. Мисля, че съществуват много различни сценарии, за които да се тревожим. Със сигурност смятам, че е правилно въпросът да бъде водещ в дневния ред на политиците.“

Клифърд подчертава, че ИИ-инструментите и днес могат да се използват за „подпомагане на широкомащабни кибератаки“. От OpenAI предоставиха 1 милион долара в подкрепа на разработването и поддръжката на технология за киберсигурност, захранвана от изкуствен интелект, с цел да осуетят подобни престъпни дейности.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало