Skip links

Централната банка на Тайланд ще тества своята цифрова валута този месец

Централната банка на Тайланд (ЦБТ) ще стартира пилотния си проект за цифрова валута на централната банка (CBDC) за търговия на дребно този месец в контролирана среда. Според местните медии в тестовете ще участват три доставчика на разплащателни услуги и до 10 000 потребители, като експериментът ще продължи до август.

Местните банки Bank of Ayudhya (Krungsri) и Siam Commercial Bank, както и базираният в Сингапур доставчик на разплащателни услуги 2C2P ще си партнират с ЦБТ по проекта. Всяка от институциите е предоставила специално приложение за избраните потребители, което включва дигитален портфейл и четец за QR код. Krungsri ще привлече до 2000 от своите служители за участие в тестовете, заедно с около 100 търговци, разположени около централата на банката, като впоследствие в експеримента ще бъде включен още един от нейните филиали. Пилотният проект на Siam Commercial Bank ще работи подобно на този на Krungsri, с участието на служители и свързани търговци.

Централната банка на Тайланд първоначално трябваше да стартира тестовете през миналата година. ЦБТ не е представила официални планове за въвеждане на CBDC в страната, макар че разработва идеята си от 2018 г. насам, като нарича настоящия си проект „проучвателен“, а не „пилотен“. Тя участва в проекта за трансгранични плащания mBridge на Банката за международни разплащания и в проекта Inthanon-Lion Rock със Службата по парична политика на Хонконг.

През март властите в Тайланд отмениха корпоративния данък върху доходите и данъка върху добавената стойност за компании, които емитират инвестиционни токени. Представител на правителството заяви тогава, че държавната хазна може да загуби около 1 милиард долара приходи, но очаква инвестиционните токени да генерират 3,7 милиарда долара през следващите две години.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало