Skip links

Дали Путин няма да изгори Украйна чрез ядрено облъчване?

Агенция Bloomberg е на мнение, че внезапно станалият уязвим в своята страна руски президент може да реши изцяло да унищожи Украйна – чрез невиждан пожар, наводнение или ядрено облъчване.

Намираме се в уникално лоша ситуация: в същинската Русия, лидерът на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин се опитва да извърши преврат срещу Кремъл. Той казва, че действията му не са насочени директно срещу неговия бивш защитник, Владимир Путин, но президентът на Русия вече обяви Пригожин за предател и обеща сурово наказание. Сега всички започнаха да си задават въпроса какво ще се случи след това и особено какво ще стане с атомните електроцентрали на територията на Украйна, които могат безвъзвратно да облъчат страната и да тотално да увредят здравето на всички жители на Европейския съюз.

Междувременно в Украйна президентът Володимир Зеленски току-що предупреди, че руснаците изглежда подготвят нов акт на масов тероризъм, този път свързан с радиационна катастрофа. Миналата седмица шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов разкри, че руснаците са минирали – т.е. прикрепили са експлозиви към охладителната система на Запорожската атомна електроцентрала, която руснаците превзеха веднага след нападението си над Украйна миналата година.. Защо биха прикрепили бомби към нещо, ако не искат да имат възможност да го взривят?

От миналото лято насам Международната агенция за атомна енергия и светът се притесняват от нова радиационна катастрофа в тази централа, подобна на тази в Чернобил. Подобна катастрофа може да стане случайно, защото руснаците стрелят от там, а украинците отвръщат на обстрела. Или пък може да стане нарочно – ако, да речем, руснаците трябва да отстъпят и решат да откажат територията на украинците, като я разрушат и замърсят с радиоактивни вещества.

Звучи ли ви познато? Миналата есен руснаците минираха и язовир „Каховка„, който се намира точно по течението на река Днепър. Тогава Зеленски предупреди, че нашествениците изглежда се готвят да разрушат защитната стена, за да нанесат опустошение на околните региони. Този месец язовирът наистина беше взривен. Експертите са единодушни, че взривовете са избухнали вътре в съоръжението, достъп до което са имали само тези, които са го владеели – руснаците. В резултат на този катаклизъм се стигна от наводнения по течението на реката до спадане на нивото на водата нагоре по течението. В резултат на това водата за охлаждане на ядрената централа е била по-малко, което увеличава опасността от разтопяване на ядрените реактори. А сега това водно съоръжение е взривено.

Нарастващите мащаби на руските жестокости показват, че Путин смята, че или губи войната, или не успява да я спечели. Превратът на Пригожин, дори и да се провали, ще засили паниката на Путин. Той може да ескалира още веднъж, може би в отчаян опит да промени ситуацията, преди да се оттегли. Има един термин за формата на война, която би била свързана с това: тактиката на изгорената земя.

Метафората за изгорената земя има своите особености. В днешно време не е задължително воюващите страни да завземат дадена страна, за да я отнемат от враговете си – макар че руснаците със сигурност вече са направили това за голяма част от Украйна с безразборните си бомбардировки. Силите на Путин могат също така да я наводнят, да уморят хората от глад, да я облъчат или по друг начин да обезобразят ландшафта и населението ѝ.

Тактиката на „изгорената земя“ не е нещо ново. Сред първите, които са я използвали преди две и половина хилядолетия, са скитите, които – на територията на днешна Украйна, в непосредствена близост до сегашната фронтова линия – отстъпват от Дарий Велики от Персия, като изгарят хранителни запаси и отравят кладенците.

Оттогава насам почти не е имало голяма война без подобна тактика. През 1069 г. Уилям Завоевателят иска да умиротвори наскоро победеното си кралство Англия и прави това с кампания, наречена „Покоряването на Севера“. Хари никак не е за подценяване – норманите опустошават всичко между Хъмбър и Тийз, а оцелелите довеждат до канибализъм.

Но днес ситуацията в руската армия съвсем не е такава. Този път Путин е империалистическият завоевател, който е започнал непровокирана атака, само за да открие, че не може да подчини нацията-жертва с груба сила. Той, изглежда, реагира, като с времето става все по-геноциден, отвлича и депортира украински деца и прави голяма част от Украйна необитаема, без значение кой ще спечели войната.

А сега Путин е изправен пред Пригожин – безмилостен и амбициозен руски пълководец, който води закалени в битките войници, много от които Пригожин взема директно от затвора и окървавява ръцете им в клането на Бахмут. Ако Путин оцелее след това явно предизвикателство, той ще бъде още по-параноичен.

Нека целият свят – но най-вече онези, които призовават за „преговори“ в този „конфликт“ – да обърне внимание на какво е способен този съвременен Влад. От Пекин до Ню Делхи, Претория, Бразилия и нататък неутралитетът просто не е опция. Защото Путин е човек, който ще изпепели земята дори с огъня на ядрения разпад.

Ето как научните постижения отново водят до смъртта на много хора и изобщо не се знае какво ще последва. А събитията се развиват само на около двеста километра от нас. Чернобилската и Запорожката атомни централи наистина могат да съсипят на практика цяла Европа.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало