Skip links

Дейвид Хейтър не се притеснява от навлизането на изкуствения интелект във видеоигрите

Вероятно всеки е чувал поне веднъж четенето на текст от машина – много четци и тесктови редактори са снабдени с подобна функционалност. Монотонен, лишен от каквато и да е емоция дразнещ глас. Пускането на ChatGPT в публичното пространство за всички провокира отприщването на всякакви идеи за използването на изкуствен интелект и машинно обучение къде ли не. Включително за писане на сценарии и озвучаването на герои във видеоигрите. Но Дейвид Хейтър не е притеснен, че една машина може да му „изяде хляба“.

Хейтър, известен на геймърите с дългогодишната си работа като гласа на Солид Снейк, работи в развлекателната индустрия от началото на 90-те години на миналия век и със сигурност е видял две и двеста, така че е трудно да бъде заблуден. И тук той смята, че става дума за много шум за нищо.

Когато става дума за ChatGPT, той разказва пред Eurogamer как е решил да си поиграе с услугата и е поискал от чатботът да му измисли сценарий по конкретна негова идея. Това, което произлязло, разказва Хейтър, била „най-лошата, най-тъпа и клиширана и бездушна подборка, която е виждал някога“.

Що се отнася до технологията за изкуствено пресъздаване на речта на някой известен от машината, той смята, че тя е страхотна в качеството си на технология. Ао потърсите дийпфейк имитация на гласа на Байдън или Обама например, ще намерите много такива примери. „Но ако се заслушате внимателно, то ще откриете, че няма душа тук. Това чисто и просто е една изфабрикувана версия на гласа“.

„Ако мислите, че ще успеете да пресъздадете едно към едно хилядите неуловими, емоционални добавки, които невероятен актьор като Дженифър Хейл може да предостави, лъжете се. И да, всички ние трябва да сме защитени по законов път срещу тези идиоти, които се опитват да пресъздават гласовете ни безплатно; или образите ни, писането, каквото и да е. Но в технологичен смисъл, не съм чак пък ужасно притеснен. Мисля си, че това ще си остане все така бездушно“, заключава Хейтър.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало