Skip links

Добивът на криптовалути в Русия може да стане напълно легален през 2024 г.

Добивът на криптовалути може да стане напълно легален в Русия още през 2024 г., смята председателят на Комитета по финансовите пазари на Държавната дума Анатолий Аксаков. По време на участието си на провеждащия се тази седмица Международен икономически форум в Санкт Петербург, той отбеляза ролята, която „крипто миньорите“ могат да изиграят в развитието на икономиката на страната.

Аксаков добавя, че първото четене на четирите законопроекта, които ще легализират дейността в Русия, е насрочено за юли и по всичко личи, че те ще получат одобрението на Държавната дума. Освен въпросът за регулирането на добива на криптовалути, в текстовете са засегнати и други важни точки, като данъчното облагане на компаниите в сектора и санкционирането им при извършване на незаконни операции. Според руското Министерство на финансите „миньорите“ в страната генерират крипто активи на стойност около 4 милиарда долара, което води до около 1,2 милиарда долара печалби, отбелязвайки факта, че страната се нарежда на второ място в света по отношение на мощностите, използвани за „копаене“, което подчертава нарастващата ѝ роля в крипто индустрията.

Намеренията на руските власти към сектора обаче не са непременно свързани с облекчаване на разпоредбите относно вътрешната търговия с цифрови активи, а по-скоро са насочени към използването им за международни плащания. След като на страната бяха наложени редица тежки икономически санкции от различни световни сили заради започването на военните действия в Украйна, Русия търси всякакви варианти за намаляване на тяхното въздействие върху търговските ѝ отношения с останалите държави. Като потвърждение на всичко това, Аксаков отбеляза, че добитите криптовалути ще бъдат използвани за трансгранични сетълменти с чуждестранни партньори.

Казаното от него е в съответствие и с публикуваните по-рано тази година съобщения, че Централната банка на Русия възнамерява да позволи създаването на специализирани оторизирани организации за добив на криптовалути и подкрепя използването на цифрови активи за международни плащания.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало