Skip links

Добре дошли вкъщи, екипаж на Ax-2: Axiom Space приключва втората частна мисия до МКС

Втората частна мисия на Axiom Space до Международната космическа станция (ISS) приключи късно във вторник, като четиричленен екипаж се спусна край западния бряг на Флорида около 23:00 EST.

Изливането бележи още една победа за Axiom, частната компания, която ръководи мисията, и SpaceX, която изстреля и върна екипажа в капсула на екипажа Dragon. Това беше втората частна мисия на Axiom за човешки космически полет до МКС и десетият път на SpaceX, изстрелващ хора до орбиталната лаборатория и обратно.

„SpaceX, бихме искали да ви кажем, че това беше феноменално пътуване“, каза командирът на мисията Пеги Уитсън малко след слизането. „Наистина ни хареса всичко.“

SpaceX Axiom Space Ax-2 splashdown

Кредит за изображение: SpaceX

Екипажът на Ax-2 включва Уитсън, бивш астронавт на НАСА и директор на човешкия космически полет на Axiom; пилот Джон Шофнър; и Али Алкарни и Раяна Барнауи, и двамата астронавти от Саудитска Арабия. Алкарни и Барнауи са първите саудитски астронавти, които посещават МКС. Уитсън вече е прекарал общо 674 дни в космоса – рекорд за всеки друг американец или жена.

Докато беше на борда на МКС, екипажът на Ax-2 проведе над двадесет експеримента и донесе повече от 300 паунда върнат материал и данни.

Първата мисия на Axiom Space, Ax-1, се проведе през април 2022 г. и продължи общо 17 дни. Компанията иска да бъде основният доставчик на мисии за правителства, частни предприятия и дори хора, които искат да прекарат време в орбиталната лаборатория. Този най-нов екипаж отразява идеално бизнес плана на Axiom: изключително опитен бивш астронавт на НАСА начело, заедно с частно богато лице, което е платило билета му, и двама държавни клиенти.

Axiom не планира просто да предоставя подкрепа на мисията: дългосрочната цел на компанията е да управлява своя собствена търговска космическа станция. Планът на Axiom е да изстреля два модула за налягане и да ги прикрепи към МКС някъде около 2025 г.; тези модули в крайна сметка ще се отделят и ще се превърнат в свободно плаваща станция Axiom, след като МКС бъде изведена от експлоатация през 2030 г.

 

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало