Skip links

Ефективното управление в действие: продажбите на реклами в Twitter спаднаха с 59%

Рекламните приходи на Twitter в САЩ са спаднали с 59% на годишна база между 1 април и първата седмица на месец май, съобщи The New York Times, цитирайки вътрешна презентация на компанията. Документът посочва, че рекламните приходи на социалната мрежа в САЩ редовно падат под седмичните прогнози, понякога с до 30%. В същото време, според ръководителя на Twitter Илон Мъск (Elon Musk), рекламният бизнес на компанията е във възход, „почти всички рекламодатели се върнаха“ и скоро може да стане печеливш.
Съдейки по документи и препоръки от редица настоящи и бивши служители на Twitter, този проблем едва ли ще бъде решен скоро. Според вътрешната прогноза на компанията, приходите от реклама в САЩ ще намаляват всяка седмица с поне 56% през юни. Тази ситуация ще трябва да бъде коригирана от Линда Якарино (Linda Yaccarino), която в понеделник пое поста главен изпълнителен директор.
На събитието Twitter Space в понеделник Мъск каза, че рекламодателите в Европа и Северна Америка оказват „изключителен натиск“ върху компанията, в резултат на което „половината реклами“ са изчезнали. „Те се опитват да фалират Twitter“ – каза той.
Рекламата отдавна представлява 90% от приходите на компанията. Не всички рекламодатели харесаха политиката на Мъск и няколко големи рекламни агенции и марки, включително и General Motors и Volkswagen, спряха рекламата си в социалната платформа. Мъск каза, че Twitter трябва да генерира 3 милиарда долара приходи през 2023 г. спрямо 5,1 милиарда долара през 2021 г., когато компанията стана публична.
Откакто Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара, пазарната му стойност спадна значително. Миналата седмица, притежателят на пакет акции в Twitter, компанията Fidelity заяви, че оценява сайта само на 15 милиарда долара.
Дейв Кампанели (Dave Campanelli), главен директор по инвестициите на Horizon Media, изрази надежда за промяна след пристигането на Якарино, тъй като агенцията се бореше миналата есен да поддържа връзка с Twitter, след като беше поета от Мъск. „За известно време дори не знаехме на кого да се обадим, за да говори с нас“ — каза той. — „С пристигането на Линда това може силно да се промени.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало