Skip links

Експерименталният ноутбук на MSI, базиран на Intel Meteor Lake, бе тестван в Cinebench – резултатът все още не е много добър

Както беше съобщено по-рано, MSI на своя щанд на изложението Computex 2023 показа първия ноутбук, базиран на Intel процесор от предстоящата серия Meteor Lake. Ноутбукът използва ранния инженерен образец на процесора, който все още дори няма официално име. Не е ясно защо MSI са решили да го покажат, но порталът Wccftech успя да се запознае по-добре с него.

Журналистите на Wccftech твърдят, че са успели да инсталират тестов софтуер на лаптопа, докато представителите на MSI до известно време не са обръщали внимание на това. В системата е била инсталирана програмата за мониторинг HWiNFO, както и синтетичният тест Cinebench. Пускането им потвърди, че ноутбукът MSI Prestige 16 EVO/Studio наистина е оборудван с новото поколение процесор на Intel.

Страничният софтуер е потвърдил, че неназованият чип от серията Meteor Lake-P/H/U има 6 производителни и 10 енергоефективни ядра. Две от десетте ядра са разположени на SoC чипа на процесора. Посоченият инженерен образец е с базова честота 3,1 GHz, а в турбо режим честотата нараства до 4,2 GHz. Общо чипът е получил 1,6 MB L1 кеш, 18 MB L2 кеш и 24 MB L3 кеш.

Софтуерът също е потвърдил, че процесорът Meteor Lake е оборудван с интегрирана Arc графика и е базирана на архитектурата Intel Xe-LPG. Графичното ядро ​​съдържа 128 изпълнителни единици (1024 32-битови ядра). С други думи, това е мобилния аналог на настолната видеокарта Arc A380 от начално ниво.

Станало е още известно, че лимитите на мощността PL1 и PL2 на процесора са съответно 15 и 28 вата. Във втория случай ограничението е динамично и може да се конфигурира от 20 до 64 вата. Според HWiNFO, инженерният образец е с пикова мощност от 121W.

Чипът също така набързо е бил тестван и в Cinebench R23, където е отбелязал 4261 точки в многонишковия тест. От Wccftech са нямали време да тестват производителността за една нишка, тъй като от MSI най-накрая са забелязали, че ноутбукът се използва по неоторизиран начин. Трябва да се отбележи, че резултатът от 4261 точки в многонишковия тест е получен при използване на процесора само при 21% натоварване. В този момент процесорът е работил на около 640 MHz за всички ядра. Очевидно, производственият модел на процесора ще може да демонстрира значително по-високо ниво на производителност. Дори и сега, като се вземат предвид условията на теста, новият продукт показа много впечатляващ резултат, равен на производителността на по-старите модели Intel Ice Lake, произведени само преди няколко години.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало