Skip links

Електрически въздушни таксита ще започнат да превозват хора до Сан Франциско от 2026 г

Стартъпи по света вече се опитват да вдигнат леки пътнически превозни средства във въздуха и да ги оборудват с електрическо задвижване, но сериозни регулаторни пречки стоят на пътя на въвеждането им в експлоатация. В Сан Франциско услугата по превозване на пасажери с електрически таксита ще бъде пусната от компанията United Airlines до 2026 г.

Тази услуга ще бъде предоставена от споменатата авиокомпания с подкрепата на производителя на съответния летателен апарат — Eve Air Mobility, който е дъщерно дружество на Embraer. Първият модел на стартъпа, който вече получи инвестиция от 15 милиона долара от United Airlines миналия септември, е способен по въздуха да превозва до четирима пътници и багаж на разстояние до 100 км. Такъв транспорт е 600% по-евтин от използването на традиционните хеликоптери, работещи с изкопаеми горива и в сравнение с пътуването с автомобил с двигател с вътрешно горене, което намалява и вредните емисии в атмосферата с 80%.

United Airlines възнамерява да закупи от Eve Air Mobility до 400 “летящи таксита“ до 2026 г. с опция за закупуване на още 200. В оставащото време до 2026 г. партньорите ще трябва да решат много въпроси по пътя към организирането на тази услуга, включително и създаването на необходимата инфраструктура и координацията с различните инстанции. United Airlines възнамерява да бъде първата компания, която ще предостави подобни услуги в района на Сан Франциско.

Авиокомпанията също така инвестира в стартъпа Heart Aerospace, която разработва 19- и 30-местни електрически самолети, които могат да правят превози на разстояние до 400 км. Създаването им трябва да приключи до 2026 г.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало