Skip links

Електромобилите и хибридите са завладели повече от половината пазар на нови автомобили в Сан Франциско, а Tesla доминиращ играч

Сан-Франциско стана първият град в САЩ, където електромобилите и хибридните превозни средства представляват повече от 50 процента от продажбите на нови автомобили. Крайъгълният камък беше достигнат през март, като продажбите на електрифицирани автомобили са дори по-високи през април с 53,1 процента, установи ново проучване на S&P Global. Според статистиката, всяка четвърта нова кола, продадена в Сан Франциско през март, е произведена от Tesla.

Анализаторите предполагат, че успехът на електрифицираните автомобили в този регион се дължи на две основни причини. Първо, демографски населението на града е по-младо от другите части на Съединените щати. Второ, те са по-добре. Например, 46% от жителите на града печелят повече от 200 000 долара годишно. Сред типичните купувачи на електромобили в цялата страна, 40% имат този доход.

Концентрацията на купувачи на електрифицирани автомобили не се ограничава до самия Сан Франциско. Близките градове като Лос Алтос, Саратога, Пиемонт и други допринасят за цялостната електрификация на транспорта в района на САЩ, съобщават S&P Global. Любопитното тук е, че Сан Рамон, където се намира глобалната щаб-квартира на петролния гигант Chevron, има най-висок процент на проникване на електромобилите.

Въпреки че хибридите са допринесли за успеха на електрифицираните автомобили, чисто електрическите коли са по-популярни в Сан Франциско, отколкото в останалата част на Америка. Подобни превози тук представляват 34,3 процента от продажбите през март, което е повече от четири пъти от средното за страната. И почти една от четири нови коли, продадени в окръг Сан Франциско, независимо от типа на задвижването, е произведена от Tesla.

Tesla обаче не е единственият автомобилен производител, постигнал голям успех. Например, продажбите на Volkswagen ID.4 през март са четири пъти по-високи тук, отколкото в останалата част на страната. Доминирането от гледна точка на продажбите на електромобили в Сан Франциско несъмнено е положителен знак за техните производители, но се отбелязва, че богатите хора все още са основните купувачи. Докато нарастващата конкуренция и данъчните облекчения водят до по-достъпни модели, за останалата част от САЩ цената вероятно ще остане основна пречка в обозримо бъдеще.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало