Skip links

ЕС и САЩ трябва да въведат кодекс на поведение при разработването на изкуствен интелект

Евродепутатите се стремят към въвеждането на кодекс на поведение при разработването и внедряването на изкуствен интелект (ИИ) докато бъдещият закон за технологията влезе в сила в страните от Европейския съюз. На съвместно заседание на Съвета за търговия и технологии между ЕС и САЩ в Швеция на 31 май, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“ Маргрете Вестагер заяви, че компаниите от сектора трябва да приемат доброволен кодекс на поведение в рамките на месеци.

Според нея това ще създаде предпазни мерки, докато новите закони все още са в процес на разработване, като „в най-добрия случай“ ще влязат в сила след две и половина до три години, което „очевидно е твърде късно“. Тя смята, че ако ЕС и САЩ поемат инициативата, подобен кодекс на поведение ще бъде създаден по-бързо и ще направи всички „по-спокойни“ относно траекторията, по която се развива революционната технология.

Вестагер призовава законодателите да се споразумеят за конкретни неща, а не да излизат с общи изявления. Междувременно Законът за изкуствения интелект на ЕС, който ще въведе цялостни регулации в сектора, все още е в процес на финализиране от членовете на Европейския парламент.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало