Skip links

Ето коя е най-уязвимата професия, която ИИ ще унищожи напълно

Учените прогнозират, че с развитието на изкуствения интелект представителите на някои професии ще загубят работата си. По-специално, професор Майкъл Уулридж от Оксфордския университет назова професията,която AI ще унищожи напълно.

Според него, всеки човек, който използва физическа сила в работата си, в близко бъдеще няма да бъде заменен от изкуствения интелект. Въпреки това, офис служителите, по-специално служителите в кол-центровете, са изложени на риск.

Разбира се, изкуственият интелект все още няма да може да замени водопроводчиците или майсторите на апартаменти, но ако ИИ вече отговаря на въпросите на потребителите, тогава той лесно ще може да замени работниците в кол-центровете. Уулридж твърди, че това е „разрушителна сила“. Затова той препоръчва на такива специалисти да си търсят „план Б“.

В кол-центровете във Великобритания работят стотици хиляди хора. Ако работата ви е да разбирате какво ви се казва, но следвате предимно определен сценарий, тогава позицията ви е доста уязвима“ — казва професорът.

Между другото, вече 14% от анкетираните са казали, че са загубили работата си заради изкуствения интелект.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало