Skip links

Еврокомисарят Тиери Бретон ще настоява пред Meta за по-строги мерки за контрол на съдържанието, насочено към деца

Еврокомисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон и главният изпълнителен директор на „Мета“ (Meta) Марк Зукърбърг ще обсъдят по-късно през месеца политиката на компанията, свързана със съдържание, насочено към деца. Бретон ще настоява пред Зукърбърг за незабавни мерки, тъй като така нареченият Кодекс за защита на децата на „Мета“, по думите на еврокомисаря, изглежда не работи, предава БТА.

„Доброволният кодекс на „Мета“ за защита на детето изглежда не работи“, написа в туит Бретон. „Сега Марк Зукърбърг трябва да обясни и да предприеме незабавни действия“, допълни той, като обясни, че срещата им ще се проведе в централата на „Мета“ в Менло Парк, Калифорния, на 23 юни.

Говорител на дигиталната компания по-рано заяви, че има строги политики и технологии, които пречат на зложелатели да намират или взаимодействат с тийнейджъри в социалните платформи на „Мета“.

Само през януари са деактивирани повече от 490 000 акаунта заради нарушаване на правилата за безопасност, свързани с деца.

„Непрекъснато проучваме начини за активна защита срещу това поведение и създадохме вътрешна работна група, която да разследва тези твърдения и незабавно да се справи с тях“, посочиха от технологичния гигант.

„Мета“ също ще трябва да покаже мерките, които планира да предприеме, за да се съобрази с правилата на Европейския съюз за онлайн съдържание, известни като Закон за цифровите услуги (Digital Services Act – DSA), след 25 август, или ще бъде изправена пред тежки санкции, предупреждава още Бретон.

Глобите за нарушения на Закона за цифровите услуги могат да достигнат до 6 процента от глобалния оборот на компанията.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало