Skip links

Foxconn очаква многократно увеличение на продажбите на сървъри поради AI, но няма да може да печели като NVIDIA

Foxconn каза, че системите с изкуствен интелект ще се окажат значителен двигател за търсенето на техните сървъри, но не трябва да се очаква растеж през 2023 г. – други сегменти са засегнати поради забавянето на глобалната икономика.

Председателят на Foxconn Лиу Янг-уей (Liu Young-way) каза на събрание на акционерите, че компанията досега се е въздържала от оптимистични прогнози поради монетарното затягане, геополитическото напрежение и инфлацията и единствената посока с постоянна положителна динамика са сървърите – поради нарастващия интерес към технологиите с изкуствен интелект.

ChatGPT се използва от все повече хора. Ще видите как пазарът на AI сървъри расте много по-бързо от очакваното. Предполагаме, че през втората половина на годината растежът тук може да се окаже трицифрен“ – цитира Reuters г-н Лиу. Той добави, че компанията заема 40% от глобалния пазар на сървърите и планира още повече да увеличи дела си.

През първото тримесечие облачният и мрежов сегмент, който включва и сървърите, представлява 22% от приходите – на второ място след умната битова електроника, която включва и смартфоните. Според резултатите от отчетния период, нетната печалба на компанията е намаляла с 56%, което не отговаря на очакванията на анализаторите и демонстрира най-лошия резултат от три години.

Най-големият производител на контрактна електроника в света възнамерява да повтори успеха си с електромобилите – за тази цел компанията придоби бившия завод на GM в Лордстаун (САЩ, Охайо), нае бившия топ-мениджър на Nissan Джун Секи (Jun Seki) и планира да доставя батерии не само от Тайван, но и от САЩ, Индонезия и Индия.

Foxconn, която все още сглобява около 70% от iPhone, отваря фабрики извън Китай, което ѝ създаде проблеми с твърдата антипандемична политика и обтегнатите отношения с Вашингтон. В същото време, континентален Китай и големият завод на Foxconn, разположен в Джънджоу, остават много важни за компанията: страната има подобна култура и изобилие от таланти, въпреки че някои норми се различават, така че производителят ще продължи да се развива на тази територия.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало