Skip links

Германия ще получи половината от европейските субсидии за чипове

Германия се очертава като важен център в европейското производство на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният бенефициент на отпуснатите от властите на ЕС над 8 милиарда евро субсидии за развитие на полупроводникова индустрия беше неволно идентифициран. Според министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек, именно неговата страна претендира за 4 милиарда евро субсидии за подкрепа на 31 проекта, изпълнявани в 11 федерални провинции.

Според министъра, този брой проекти укрепва статута на Германия като важен център за производство на полупроводници и се превръща във важен елемент от цялата индустриална политика на страната. Пълният списък на субсидираните проекти в Германия не е посочен, но Ройтерс изброява Infineon, Elmos Semiconductor и Robert Bosch в списъка с кандидати за подкрепа.

Nexperia не е включена в списъка, въпреки че централата ѝ се намира в Холандия, а производството е концентрирано в Хамбург, тъй като присъствието на китайски акционери смущава германските власти – затова този производител на електроника губи основание да получава правителствени субсидии. Германските медии подозират, че събитията са се развили точно по такъв сценарий.

Не е ясно дали TSMC ще претендира за част от бюджета, но сред чуждестранните компании има друг основен кандидат за субсидии от германските власти – това е американската корпорация Intel, която ще изгради своя нови предприятия в Магдебург.

Парцелът за фабриките на Intel вече е закупен. Единствено проточилото се обсъждане на размера на субсидиите от европейските власти пречи за ускоряване на напредъка по проекта.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало