Skip links

Gigabyte направи GeForce RTX 4090 WindForce 24G по-тънка и премести захранващия конектор в задната част

Gigabyte представи обновената графична карта GeForce RTX 4090 WindForce 24G. Новата V2 версия стана по-компактна. В допълнение, производителят премести и нейния 12 + 4-пинов 12VHPWR захранващ конектор в задната част.

Компанията също е преосмислила и дизайна на охладителя. Той все още има всички характеристики на оригиналната версия, включително и голямата медна подложка, девет композитни медни топлинни тръби и три 100 мм вентилатора. Въпреки това, външният вид на охладителната система е променен. Тя е по-малка от тази в оригиналния модел на GeForce RTX 4090 WindForce 24G.

Обновеният GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G (отгоре) и оригиналният RTX 4090 WindForce 24G (отдолу)

Дължината на RTX 4090 WindForce V2 24G не се е променила и е същата като в оригиналния RTX 4090 WindForce 24G – 331 мм. Картата обаче е станала по-тънка и по-ниска. Височината на ускорителя е намалена от 150 мм на 136 мм, а дебелината е спаднала от 2,5 разширителни слота (70 мм) на 2,2 разширителни слота (55,5 мм). Поради това, конструкцията на видеокартата е станала по-сбита. Проблемът с оригиналната GeForce RTX 4090 WindForce 24G е в това, че самата карта има мощна охладителна система и е получила само двуслотова монтажна пластина. Въпреки наличието на метална подсилваща пластина на обратната страна за допълнителна твърдост, все още съществува риск от провисване на ускорителя.

GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G се предлага и с включен държач за графичната карта. За разлика от други държачи, които обикновено се монтират в долната част под графичната карта, държачът за GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G се прикрепва към отворите в дънната платка.

Информацията относно съвместимостта с едни или други платки на този крепежен елемент е посочена на сайта на Gigabyte.

Най-съществената промяна в RTX 4090 WindForce V2 24G – преместването на захранващия конектор на графичната карта от горната към задната страна. За съжаление, не много производители се възползват от тази възможност и това от своя страна опростява свързването към много неудобния 12VHPWR конектор. Тъй като самият проводник никога не трябва да се огъва в местата на съединението с конектора, за да се предотвратят възможни и много катастрофални последици, разстоянието между страничната стена не винаги е достатъчно за правилното му монтиране.

Новото място на захранващия конектор в задната част на видеокартата може да намеква за използването на друга печатна платка в модела V2 в сравнение с оригиналната версия. Честотните характеристики на обновения модел обаче са останали непроменени. Графичният процесор в GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G работи на същата честота от 2520 MHz.

Производителят не уточнява кога GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G ще се появи в продажба. За съжаление, нейната цена също все още не е известна.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало