Skip links

GitHub с интересна статистика колко разработчици използват ИИ за програмиране

Услугата на Microsoft за разработка на софтуер GitHub проведе проучване, за да разбере колко програмисти използват инструменти с изкуствен интелект. И резултатите са изненадващи. 

Цели 92% от 500-те анкетирани програмисти от САЩ са заявили, че вече интегрират инструментите за ИИ в работния си процес, а 70% са заявили, че тези инструменти им предлагат „предимство в работата“.

Резултатите сочат, че инструменти като ChatGPT или дори собственият AI асистент за програмиране Copilot на GitHub бързо са се превърнали в неразделна част от ежедневието на разработчиците.

И тъй като програмистите обикновено са технически грамотни, това може да е интересен знак за предстоящите неща за работниците навсякъде по света.

Респондентите също така заявиха, че вярват, че тези инструменти с изкуствен интелект ще подобрят качеството на техния код.

Разработчиците казват, че инструментите за кодиране с ИИ могат да им помогнат да изпълнят съществуващите стандарти за производителност с подобрено качество на кода, по-бързи резултати и по-малко инциденти на производствено ниво.

Това е така, въпреки че академичните среди откриват сериозни недостатъци в кода, генериран от ChatGPT, както съобщава The Register.

Като в някои случаи кода не отговаря на стандартите за сигурност.

Не само в GitHub програмистите се насочват към инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT. Както посочва Gizmodo, популярният форум Stack Overflow, който се е превърнал във важен ресурс за програмистите, заяви, че неотдавнашните спадове в трафика вероятно са причинени от това, че разработчиците се обръщат към същите инструменти.

Но има някои причини, поради които трябва да приемаме резултатите на GitHub с известна доза скептицизъм. 

Компанията заложи на успеха на генеративния изкуствен интелект със своя инструмент за програмиране Copilot, което означава, че тя има личен интерес от неговия успех и широко използване.

И то без да взимаме предвид дълбоките обвързаности на компанията майка Microsoft с OpenAI.

Дали кариерата на разработчиците в крайна сметка може да бъде подкопана, или подобрена, от генеративния ИИ, предстои да разберем. В края на краищата, вече сме свидетели на заместване на работни места от ИИ. И програмистите може да не са имунизирани.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало