Skip links

Холандия слага бариера за китайските студенти по микроелектроника

Обучението в сферата на полупроводниците влезе в обсега на санкциите срещу Китай
(снимка: ASML)

В разгара на търговската война между Запада и Изтока жертва станаха и студентите. Холандия изготвя законопроект, който изисква специална проверка на чуждестранни студенти, които са изразили желание да учат в местни университети в редица напреднали области, включително производство на полупроводници и отбранителни технологии.

Базираната в Холандия компания ASML произвежда най-модерните машини за производство на чипове в света. По-рано, под натиск от САЩ, холандското правителство се съгласи да ограничи износа на чип-оборудване за Китай, но сега отиде още по-далеч, въвеждайки забрана за обучение в местните образователни институции на някои „високорискови“ студенти.

Тази седмица холандското министерство на образованието потвърди плановете си да въведе допълнителен скрининг за чуждестранни студенти и професионалисти, които възнамеряват да изучават „важни предметни области“, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Но в изявлението се подчертава, че мярката ще бъде „неутрална по отношение на страната на произход“, което означава, че няма да зависи от националността на студентите. Въпреки това санкциите, наложени от Холандия по предложение на САЩ, предполагат, че когато новото правило влезе в сила, нито един китайски студент няма да може да издържи теста.

Ескалиращите санкции вече засегнаха професионалистите в сферата на полупроводниците. Китайският производител на чипове памет YMTC, например, поиска от всички американски служители да напуснат компанията.

През април Холандската служба за общо разузнаване и сигурност публикува доклад, който обяви Китай за „най-голямата заплаха за икономическата сигурност“ на страната. В документа се казва още, че сътрудничеството между двете страни е възпрепятствано от политиката на китайските компании – те, според холандските служби, криели участието на правителството или армията в съвместната им работа.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало