Skip links

Huawei Watch 4 Pro – различен, впечатляващ, много функционален

След представянето им в Мюнхен преди месец, на което присъствахме лично, тази седмица в България дебютират два нови часовника на Huawei – Watch 4 и Watch 4 Pro. През последните години към признанието за компания, която създава най-добре снимащите смартфони на пазара, Huawei се превърна и в бранд, разпознаваем с качествените носими технологии, които създава. И най-вече техните часовници. След успеха на предишните поколения, идването на Watch 4 и  най-вече Watch 4 Pro са очаквани от нас с нетърпение. И ето ги тук – малко преди пазарната премери на моделите имахме възможност да тестваме по-мощния от тях, а сега дойде ред на това да споделим впечатленията  си. Едно е сигурно – Huawei отново е свършила чудесна работа, а новите модели според мен са в състояние да раздвижат доста пазара. Изцяло новата серия часовници с eSIM, футуристичен дизайн и най-модерния набор от функции за управление на здравето се предлагат условно в три модификации на пазара в България.

Huawei Watch 4 изглежда по-спортно, с черен корпус от неръждаема стомана 316L и черна каишка от флуороеластомер. Този модел е и по-малък, тъй като има обвивка с размери 46,2 x 46,2 мм. Huawei Watch 4 Pro, на който спираме  вниманието си днес, от друга страна, има обвивка от титан за аерокосмически цели с размери 48,8 x 47,6 мм и кафява кожена каишка при модела Classic и титаниева гривна при модела Elite, както е в нашия случай.

Външен вид

На пръв поглед Huawei Watch 4 Pro прилича на предишните часовници на Huawei. Дори и в по-старите поколения производителят се стараеше да направи така, че часовниците му да се открояват на рафтовете на магазините, но сега ги е усъвършенствал още повече. Корпусът на Huawei Watch 4 Pro е изработен от титан TC4. Това е сплав, която се използва в космическата индустрия. Производителят твърди, че тя е по-устойчива на корозия, три пъти по-издръжлива и два пъти по-твърда от широко използвания титан TA2.

И на пръв поглед обещава да е много добър. Не веднъж сме имали възможност да изпробваме прекрасни часовници, които обаче имат недостатъка  сплавта, използвана в тях, да е твърде мека и поради това много податлива на надраскване. При много часовници въпросните драскотини могат да се появят още след седмица. Huawei Watch 4 Pro обещава да е по-устойчив и след първите седмици носене да остане като нов. И това е напълно така, защото по време на нашето използване не го пазихме от нищо. Остана непокътнат.

Обвивката на часовника е много добре оформена, Huawei Watch 4 Pro изглежда като премиум устройство, което при модела Elite е допълнително подчертано от перфектно пасващата титаниева гривна с характерен дизайн. Не всеки харесва каишките от този тип и би могъл да се сдобие с кожената каишка, но Watch 4 Pro изглежда впечатляващо с метална, така че можете да го носите с костюм и няма да е неуместен.  Версията с кожена също изглежда страхотно.

Управление на часовника

Върху корпуса на часовника има два елемента за управление – долен бутон и въртяща се, тактилна корона с дискретна, но осезаема вибрация. Тактилната обратна връзка улеснява навигацията в менютата и функциите и допринася за реализма – точно като от класически часовник. Хаптичният механизъм е подобрен в този модел в сравнение с предишното поколение и работи отлично. Доста бързо се свиква с използването на двата бутона. Една идея по-лесно ще ви е, ако часовника бъде носен на лявата ръка, но и тези, предпочитащи да го носят на дясната, ще имат лесен достъп до контрола. Скролирането с коронката е истинско удоволствие и лесно можете да се ориентирате във всички приложения. Навигацията в менюто е лесна, а благодарение на втория бутон, това става още по-приятно. От него можете бързо да стартирате достъп до здравните функции на часовника, спортните режими – както беше в моделите до сега, или възможността за разговори, тъй както казахме вече моделът поддържа eSIM и реално може да ви служи като смартфон, дори когато сте оставили апарата си далеч, за да спортувате например. Интересно е, че въпросния Quick bar, който дава достъп до най-често използваните функции  може и да се персонализира.

Екран

Най-голямата промяна обаче е свързана с дисплея. Той е с 1,5-инчова AMOLED LTPO матрица с разделителна способност 466 × 466, което дава плътност от 310 ppi точки на инч. Непосредственият предшественик, Huawei Watch 3 Pro, имаше 1,43-инчов дисплей и малко по-големи рамки. Сега диаметърът на циферблата се е увеличил, а обвивката е със сходни размери, така че получаваме повече в подобен форм-фактор. 1.5-инчовият екран на часовника е специално създаден за комфорт при гледане, с ултратясна рамка и 72%+ съотношение екран към тяло, осигуряващ ясен и стегнат дизайн.

Екранът е зашеметяващ по отношение на цветовете и детайлите, но това не е най-добрата част. Дисплеят на Watch 4 Pro е защитен със сферично сапфирено стъкло. Това не са заоблените ръбове, използвани дори при скъпите часовници, а стъкло, което е леко изпъкнало в средата и сплескано в краищата. Това прави циферблата да изглежда по-хубав, по-реалистичен, отколкото при часовниците с плоско стъкло. Улавял съм се, че често гледам циферблатите или менютата, променяйки ъгъла на часовника, защото това създава неповторимо впечатление. Досега не е имало такова решение при смартчасовниците, въпреки че сферичното стъкло се появява в класическите часовници.

Тъй като това е сапфирено стъкло, можем да сме сигурни, че няма да се надраска твърде лесно. Устойчивостта на удари обаче не е под въпрос.  Huawei твърди, че Watch 4 Pro е часовник не само за костюм, но и за спорт и офроуд дейности, а това стъкло е изключително здраво и неподатливо на издрасквания, което успях да тествам доста успешно по време на ползването на модела.

В сравнение с предишното поколение производителят не само е намалил рамките около дисплея, Huawei Watch 4 Pro е и по-плосък (12,9 мм), проблем за някои може да е значителното тегло – 65 г без гривната. Въпреки това цялостното прилягане е чудесно на китката, спокойно можете да спите с часовника и той не пречи на нищо. Като отново измерва чудесно вашия сън и отправя различни препоръки, за начинът ви на живот, но затова след малко.

Huawei Watch 4 Pro е устойчив на проникване на прах и вода в съответствие със стандарта IP68, а освен това осигурява водоустойчивост от 5 АТМ, което се предполага, че позволява гмуркане на дълбочина до 30 метра.

Функции и приложения

В сравнение с по-старите поколения, също така е видно, че производителят се е придържал към оптимизиране на интерфейса, добавяйки нови функции. Има нови набори от циферблати, които са силно персонализирани – например в колекцията Cosmos можете да избирате измежду няколко планети или Луната, а в други можете да променяте цветовете и шарките. Нещо повече, новите циферблати са интерактивни – планетите могат да се въртят от всички страни, а при един от другите циферблати въртенето на короната променя зодиакалните знаци.

Това, което също е много важно – новите циферблати разполагат с пълен AoD режим. Преди включването му изваждаше избор на един от няколкото системни, много натрапчиви AoD дизайна на циферблата, които не бяха никъде близо до основния циферблат. Сега е много по-добре – на постоянно включения екран се показват същите, понякога само леко опростени, циферблати. Изглежда красиво, поддържа се последователност и сега режимът AoD има смисъл. С честота на опресняване от само 1 Hz се надяваме, че няма да изтощава батерията твърде бързо.

Има и нови видове табове и уиджети, превъртащи се встрани от основния екран, и повече функционалност в лявата част на циферблата (асистентът Today), където се появяват нови известия от приложения – от календара или от плановете за тренировки. Предполага се, че екранът ще се адаптира към навиците на потребителя. Натискането на долния бутон пък отваря лента с превъртащи се преки пътища на най-важните функции.

В главното меню се показват и повече приложения, а опциите в настройките са обогатени. Те са повече и може да отнеме известно време да ги откриете всичките – това вече не е обикновен часовник с няколко икони. С повече от 100 апликации, включващи здравни, лайфстайл и фитнес услуги часовникът е по-пълен с възможности от всякога.

С какво още ще ви изкуши Huawei Watch 4 Pro? Например с наличието не само на микрофон и високоговорител, но и на поддръжка на eSIM, така че часовникът да може да се използва без смартфон по време на спортни занимания – и да отговори на гласово повикване или да напише обратно текстово съобщение, ако е необходимо. Функциите за свързване се допълват от Bluetooth 5.2, NFC и 2,4 GHz Wi-Fi.

Навигационната функция Petal Maps също обещава да бъде интересна – ще можете да я използвате по време на пешеходен туризъм или колоездене. Досега на часовника се показваха само стрелки, когато стартирахте навигация на смартфона си. Сега можете да изберете точка на циферблата на Watch 4 Pro върху картата, да стартирате навигацията и след това да следвате маршрута в режим на пълна карта с гласови указания и допълнителни стрелки. Това липсваше и обещава да бъде наистина добро. Часовникът има двулентов GNSS модул, съчетаващ GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou и QZSS, така че не е необходимо да се поддържа със сензор на смартфон.

Налице е и функция за разпознаване на падане. Когато часовникът засече такова събитие, той ще покаже подходящо известие – просто изберете Emergency SOS в този момент и Huawei Watch 4 Pro ще се свърже с предварително конфигуриран номер за спешни случаи.

Не липсва и цял арсенал от други повече или по-малко интелигентни функции: управление на възпроизвеждането на музика, дистанционно управление на камерата, приложения за промяна на фазата на луната и прилива, функция, която ви съобщава времето на изгрев и залез, предупреждения за буря, барометър и компас, както и функции за хронометър, таймер, аларми и търсене на телефон. В магазина AppGallery ви очакват допълнителни приложения. Важно е да отбележим също така, че часовникът е съвместим както с iOS, така и с Android

Много интересно сега е , че този часовник е и за членовете на вашето семейство. Той ще ви напомня, когато сърдечната честота и SpO2 на членовете на вашето семейство са извън нормата. Часовникът също може да открие дали член на семейството е паднал, като предоставя автоматично изскачащо съобщение за спешно повикване

Huawei Watch 4 Pro ще ви помогне да се погрижите за здравето си

Huawei даде приоритет на обширните здравни функции в последните си няколко смартчасовника и става все по-добър в това отношение. Huawei Watch 4 Pro е още една стъпка в тази посока.

Функцията, подчертана от производителя, е оценката на седем здравни параметъра за 60 секунди под името „Health at a Glance“. Измерват се сърдечен ритъм, оксигенация на кръвта, стрес, температура на кожата, ЕКГ, откриване на артериална скованост и мониторинг на дишането. По време на измерването трябва да се извършат три различни процедури, включително… кашляне. След това се дава резултат за всяко измерване.

По-късно отчетът може да бъде прегледан и анализиран в приложението „Здраве“, а също така си струва да споделите резултатите с вашия лекар, ако е необходимо. Часовникът, разбира се, не е професионално медицинско устройство, но ви позволява да извършвате скринингови тестове, които да показват евентуални аномалии. Не липсват и приложенията за наблюдение на съня TruSleep 3.0 с допълнителни съвети или за менструалния цикъл с дихателни упражнения.

Повече от сто режима на тренировка очакват спортистите, включително режим на свободно гмуркане до 30 метра – при потапяне на помощ идва функцията за следене на температурата на водата. Нови са оптимизираните Activity Rings 2.0, които представляват кръгли графики, отчитащи дневните цели, както и нов интерактивен циферблат, предназначен за дейности на открито.

Huawei Watch 4 Pro издържа по-дълго

Времето на зареждане със сигурност е по-добро от това при Huawei Watch 3 Pro. Спокойно можете да издържите около 4,5 дни акотивна работа с часовника, но има нов, подобрен ултраспестяващ режим, който ще позволи без голяма загуба на функции да се удължи времето за работа до 12 дни, а при по-големи ограничения – до 21 дни. Същевременно 15-минутно безжично бързо зареждане дава достатъчно енергия за цял ден, а пълното зареждане отнема само 60 минути. Този часовник е снабден с графенова 3D система за разсейване на топлината, подобрявайки този показател с 24%

В крайна сметка

Когато сложите часовника за първи път на ръката си, трудно няма да се влюбите в него. Той изглежда изящно, а всяка следваща минута ще установявате колко функционален и удобен е той. Сред едно от нещата, които не споменах, е че моделът може да се свърже директно с вашата Wi-Fi мрежата и така дори и да няма сим карта може да работи доста добре самостоятелно. Комбинацията от мощен хардуер и чудесна външност се изразява в големината на модела, която определено е доста сериозна, но за всеки тежащ на мястото си мъж това ще е по-скоро плюс. По време на използването му не ме притесниха нито теглото, нито размера, но той определено се забелязваше, защото няколко пъти бях питан за него и беше повод за разговори. Извитото му стъкло, възможността за дълга работа и новите цифреблати, които са наистина страхотни са други предимства, които бих откроил.

От Huawei са приготвили и много интересна таблица, която сравнява различните часовници. Предлагаме я на вашето внимание.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало