Skip links

ИИ вече може да предсказва кои песни ще са хитове с 97% точност

Предсказването на музикални хитове не е лесно. Популярните услуги за стрийминг на музика ежедневно или ежеседмично предоставят на хората свежи плейлисти с музика.

Spotify прави това със своята функция „Discover Weekly“, която всеки понеделник предоставя на потребителите плейлист с 30 нови песни.

Проследяването на вероятността какво хората ще добавят в плейлистите си впоследствие изгражда подкрепа, водеща до хитове. Сега изследователи от САЩ са използвали техника за машинно обучение, която може да предскаже с 97% точност дали дадена песен ще бъде хит или не.

Различни методи като анализ на текстове на песни, публикации в блогове, социални медии и мозъчна активност са били експериментирани преди за предсказване на музикални хитове. Въпреки това, точността на предсказване при повечето проучвания е доста ниска, твърдят изследователите в своето проучване. Като дават пример, те цитират предишно проучване, в което е използван функционален ядрено-магнитен резонанс за прогнозиране на популярността на музиката с точност под 50%.

Те прилагат техниката за машинно обучение към мозъчните реакции на 33 лица във възрастовия диапазон 18-57 години. Участниците са били снабдени със сърдечни сензори Rhythm + PPG и са били накарани да слушат 24 песни излезли наскоро. Те са били попитани за предпочитанията им към всяка от тях. Участниците попълнили и анкета с демографски данни.

След това екипът използвал платформа за измерване на неврофизиологичните реакции. Платформата комбинира сигнали, свързани с вниманието и емоционалния резонанс, подход, при който се улавя невронната активност на участниците, за да се предскажат резултатите на населението.

„Нашият анализ даде 69% точност, използвайки традиционен линеен логистичен регресионен модел.“

казват изследователите в проучването

Прилагането на модел за машинно обучение към невронните данни обаче подобрило точността на прогнозиране от 69% на 97%.

Екипът заключава, че техните открития ще проправят пътя на стрийминг услугите за по-ефективно изграждане на персонализирани плейлисти и „давайки на хората само това, което искат, те ще подобрят съществуващите опции за препоръки в полза на изпълнителите, разпространителите и потребителите“.

Навлизането на ИИ в индустрията

Spotify стартира подобна услуга, наречена DJ. Услугата, задвижвана от ИИ, сканира новите издания, за да ги съпостави с харесванията и нехаресванията на потребителите и предоставя коментари за предстоящата песен и изпълнителите.

Въпреки това не всички в музикалната индустрия са доволни от нарастващата интеграция на ИИ с музиката. Звукозаписната компания Universal Music Group е изпратила имейл до Spotify, Apple Music и други услуги за стрийминг на музика, в който ги призовава да не позволяват на компаниите за изкуствен интелект да имат достъп до музика, защитена с авторски права, „без да са получили необходимите съгласия“, за да обучават инструментите си.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало