Skip links

Имате въпроси към създателя на биткойн? Чатботът Talk2Satoshi ще ви отговори

Сатоши Накамото може и да се е превърнал в мистерия още преди повече от 12 години, но двама почитатели на изкуствения интелект (ИИ) са се постарали да предоставят възможност на всички от крипто общността да си „поговорят“ с прочутия създател на биткойн.

На 31 май съорганизаторът на Bitcoin FilmFest Пиер Корбин и разработчикът Уго Ферер пуснаха ИИ-чатбота Talk2Satoshi, който има за цел да отговори на въпроси относно водещата криптовалута и икономиката като цяло. Моделът по същество е ChatGPT на OpenAI, обучен върху ограничен набор от данни. Той получава информация от публичните имейли на Накамото и стари негови публикации в мрежата, както и от други източници, включително книгата на доктор Сейфедин Амус The Bitcoin Standard, книгата на Джеф Буут The Price of Tomorrow и филма на Корбин The Great Reset and the Rise of Bitcoin.

При тестване на знанията на чатбота често се оказва, че той генерира отговори, които обикновено изразяват несигурност за бъдещето на фиатните валути и успех за биткойн, въпреки че всичко зависи от ключовите думи и подканите, които се съдържат във въпросите. Например, когато бъде зададен вариант на въпроса „Какво е бъдещето на биткойн?“, Talk2Satoshi дава противоречиви отговори, в които се казва, че е едновременно „обещаващо“ и „несигурно“.

Моделът не е обучен за по-новите биткойн разработки, като протокола Ordinals или BRC-20 и често съобщава, че не може да даде мнение по такива теми. Отново в зависимост от въпроса обаче чатботът може да генерира противоречиви отговори по непознатите за него области. Например, когато е попитан за конкретни аспекти относно Ordinals, в един от отговорите той заявява, че биткойн „не е предназначен да бъде платформа за съхраняване или предаване на изображения или други типове данни“, докато в друг случай определя протокола като „завладяващо и креативно приложение на криптографията“.

Пиер Корбин твърди, че целта на Talk2Satoshi е да покаже, че генеративните инструменти с изкуствен интелект имат потенциала да се използват в образователни програми относно характеристиките на биткойн. Моделът може да дава компетентни отговори, когато му бъдат зададени точни въпроси, касаещи криптовалутата, като например как работи или как се копае, и може да обясни различни аспекти на мрежата.

Подобно на истинския Сатоши Накамото, чатботът също не желае да разкрие истинската си самоличност и обикновено отговаря, че истинското му име не е важно, а „това, което е важно, е децентрализацията на властта, която може да бъде постигната чрез биткойн, и потенциалът, който той има да доведе до революция във финансовите системи“.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало