Skip links

Индия подписа споразуменията Артемида със САЩ, с което да се противопоставят на Китай в космическата надпревара

Със значителна промяна в традиционната си позиция да не участва в доброволни споразумения за международната космическа политика, Индия стана поредната страна, подписала споразуменията Артемида. Индийският министър-председател Нарендра Моди подписа споразуменията по време на първото си официално държавно посещение тази седмица, съобщи Белият дом в прессъобщение.

От години Индия се застъпва за правно обвързващ договор, който да регулира глобалните дейности в космоса и да предотвратява неговото въоръжаване. Като страна, която в миналото се е обявявала против силни връзки в областта на космическата политика с Русия или САЩ, Индия се възприема като важна противотежест на геополитическото съперничество и призовава за международно право, което да контролира гражданските и военните дейности в космоса.

През последното десетилетие Индийската организация за космически изследвания (ISRO) направи гигантски крачки с мисиите си до Луната и Марс, но постиженията ѝ бяха засенчени от успехите на съседен Китай, който дори изпревари САЩ по брой изстрелвания годишно.

Какво представляват споразуменията Артемида?

Създадени през 2020 година, Споразуменията Артемида са общ набор от принципи за управление на изследването на космоса и използването на космическото пространство. Те включват прозрачност, оперативна съвместимост, регистрация на космически обекти, енергийна помощ, споделяне на научни данни, както и норми за добив на космически ресурси и тяхното използване, и това са само някои от тях.

Макар, че тези споразумения имаха за цел да създадат обща основа между участващите държави и частни компании, участващи в предстоящите мисии на „Артемида“, те придобиха и геополитическо значение, тъй като все повече държави се присъединиха към тях като броят им достигна 27, а Китай е забележителният отсъстващ.

Мерки за противодействие на нарастващото влияние на Китай?

Докато връзките между САЩ и Китай отслабват, отношенията на Индия с нейния съсед също са на нестабилна основа след териториалните спорове в северната част на страната. Китай не само се стреми да измести САЩ в развитието на технологиите на Земята, но и подписа споразумение с Русия за създаване на изследователска станция на Луната.

Китай вече не се задоволява с това да бъде член на елитния космически клуб, а иска да бъде космическа сила с водещ опит в области като изкуственият интелект (ИИ), роботиката, производството, обслужването на космически апарати и космическата слънчева енергия, тъй като човечеството се стреми да достигне до Марс и отвъд него, посочва The Interpreter.

Тъй като Пекин се стреми да използва технологичните си постижения като инструмент за „мека сила“ на световната сцена, САЩ се стремят да противодействат на нарастващото му влияние и разширяването на гражданските и военните дейности в космоса. Сега, след като Индия се присъедини към споразуменията Артемида, САЩ успяха още повече да изолират Китай.

След като се присъединиха към споразуменията, НАСА и ISRO обявиха и съвместна мисия, планирана за следващата година, подробностите за която засега са оскъдни.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало