Skip links

ИТ заплатите скочили с 30% за година

Кадърните хора с умения на главен технически директор получават близо двойно по-голямо възнаграждение в сравнение с миналата година (снимка: CC0 Public Domain)

Най-високите нива на заплащане в областта на технологиите са се повишили, особено при някои специалности. На годишна база, от април 2022 г. до април 2023 г., възнагражденията на много от позициите се увеличили с 30%, гласи нов анализ.

Проучването разглежда свободните работни места в областта на цифровите технологии, медиите, маркетинга, продажбите, изследванията и технологиите. То е дело на според фирмата за набиране на персонал в цифровите и медийните среди Aspire.

Изводът е леко изненадващ на фона на масовите съкращения в ИТ бранша през последните месеци. Тенденцията обаче има няколко обяснения.

„Технологичният сектор премина през труден период в последните 18 месеца, белязан от масови съкращения в големи фирми. Но стабилният ръст на заплатите на много от ключовите позиции изглежда като вестител на възстановяване“, коментира Тери Пейн, глобален управляващ директор на Aspire. „Това е добре дошъл знак както за работодателите, така и за кандидатите“.

Фактори

От друга страна, докато някои ИТ бизнеси свиват цели екипи, много от потребителските организации се нуждаят от висококвалифицирани кадри, на които да поверят работата по своите дигитални трансформации. Подобни работодатели се стремят да привлекат талантите от фирмите, направили съкращения, и виждат голяма стойност в инвестициите си.

Дефицитът на таланти също е фактор. Корените на проблема отиват назад във времето до началото на коронавирусната пандемия. Задължението да се работи от къщи създаде у много бизнеси истинска зависимост от технологиите. Това накара фирмите да се дигитализират скоропостижно. Подобна промяна на свой ред ги принуждава да търсят подходящите таланти, за да поддържат и доразвиват технологичните постижения.

Ситуацията поражда редица несгоди от острия недостиг на таланти. Затова не е странно, че в днешно време често ставаме свидетели на нарастващ брой обяви за ИТ позиции и твърде малък брой кандидати за всяка от тях, казва Пейн. Диспропорцията обикновено означава, че хората с необходимите умения могат да се пазарят и да настояват за конкурентна заплата.

Голямото напускане

Голямото напускане всъщност така и не се случи, смятат още от Aspire. Към края на 2021 г. и през 2022 г. ИТ служителите говореха масово за преместване от една на друга работа или за пълно напускане на ИТ индустрията. Тази гигантска миграция изглеждаше като да се задава на хоризонта, особено във времената, когато много фирми задължиха служителите си да се върнат по офисите след края на пандемията.

Повеят на икономическата криза обаче бързо охлади страстите. Страховете от съкращения на фона на застудяващия икономическия климат накара фирмите да съкратят разходите си, а служителите – да се откажат от намеренията си да рискуват, за да търсят по-добри работни места.

От -10% до +87%

От 1400 позиции, оценени в платформата на Aspire, предложенията за младши или средно ниво QA инженери са отбелязали средно 30% увеличение на максималната заплата през последната година. Дипломираните анализатори на данни отбелязват средно увеличение на предлаганото възнаграждение от 7% от април 2022 до април 2023. Ролите на младшите дизайнери също отбелязват умерен скок от 13%.

Офертите за роли на CTO са скочили най-много. Минималната заплата, предлагана за талантлив CTO, се е увеличила с 87,5% през последната година.

Ръст се наблюдава и при сфтуерните инженери от средно високо ниво. В същото време много други роли – като продуктови мениджъри от средно високо ниво, директори и ръководители на UX/UI и QA роли – наблюдават как офертите за заплати си остават все същите.

За някои позиции промяната дори не е положителна – например UX и UI дизайнерите на средно ниво трябва да се примирят с до 10% по-малко възнаграждение от миналата година.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало