Skip links

Изкуственият интелект ще подобри работата на хирурга, но никога няма да го замести

Комбинацията от високи технологии и изкуствен интелект трябва да бъдe в услуга на човека и медицинския хуманизъм. Това каза в интервю за БТА проф. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология и ангиология в Университетска болница „Аджибадем Сити клиник“. По негови думи липсата на активно движение и прекомерният стрес, който човешкият организъм не успява да преработи, са основите причини за ранните нервно-ендокринни нарушения, които водят до развитие на хипертония, захарен диабет, атеросклероза и други усложнения.

Изкуственият интелект ще помага и ще бъде инструмент за подобряването на резултатите от хирургическата дейност, но няма да измести работата на хирурга, смята проф. д-р Иво Петров. Той бе водещ лектор на втория за тази година форум „Преди утрешния ден – пилоти на бъдещето“, организиран от списание BGlobal на 31 май. В събитието взеха участие 18 водещи мисионери по темата за изкуствения интелект. БТА е медиен партньор на инициативата.

Инструмент в ръцете на хората или господар на хората ще бъде в бъдеще изкуственият интелект?

Това зависи от нас, ние определяме правилата в тези отношения. Не трябва да се дава безконтролна възможност на изкуствения интелект да бъде прекалено автономен. Това условие е абсолютно задължително особено в медицината, защото залогът е прекалено голям. Истината е, че вече помага на хората с многото технологии, които се оптимизират благодарение на приложения за изкуствен интелект във всички сфери на медицината – от събирането на данни през клиничното обсъждане на тези данни до прилагането на конкретна терапия. Комбинацията от високи технологии и изкуствен интелект трябва да бъде в услуга на човека и медицинския хуманизъм, но под категоричния контрол на лекарския екип.

Какви са негативните последици от статичния виртуален начин на живот на хората върху Вашата работа на съдов хирург?

Аз съм инвазивен кардиолог, тоест занимавам се с интервенции на сърцето и съдовете, и това ме среща всеки ден с вредите от начина на живот на човечеството напоследък. Лишаването от движение и прекомерният стрес, който човешкият организъм не успява да изконсумира, тоест да го преработи и поема негативите му чрез нервно-ендокринни нарушения, водят до ранно развитие на хипертония, захарен диабет, атеросклероза и други усложнения.

С какво изкуственият интелект помага конкретно на работата Ви?

Изключително използвани станаха особено след ковид пандемията средствата за телемедицина. Тези устройства в момента са много популярни, вграждат се в часовници и в бижута, те ще помагат и в бъдеще. Трябва да има контрол от наша страна за верификация на данните, защото трябва да сме сигурни, че можем да се доверим на тези данни. Защото залогът е прекалено голям, а той е човешкото здраве.

Ще измести ли изцяло изкуственият интелект работата на хирурга?

Със сигурност изкуственият интелект ще помага и ще бъде инструмент за подобряването на резултатите от хирургическата дейност, но без никакво съмнение няма да измести работата на хирурга, а ще направи така, че той да може да се справя с по-сложни и предизвикателни състояния по-добре.

Прогнозирате ли ден, в който изкуственият интелект ще бъде толкова съвършен, че ще може да взема решения, при това правилни, вместо нас, хората?

Винаги крайното решение каква е диагнозата ще взема лекарят. Този съществуващ повече от 4000 години от времето на Хипократ неписан договор между лекар и пациент ще остане завинаги най-важната част от лечението. Пациентът се надява да бъде лекуван по най-добрия начин, лекарят подписва този неписан договор, че ще го прави, а изкуственият интелект може само да помага в тази взаимовръзка, но в никакъв случай няма да е решаващият фактор.

Как според Вас ще се гарантират основните човешки ценности като хуманизъм при разрастването в бъдеще на изкуствения интелект?

За тези етични морални проблеми четяхме навремето във фантастичните романи, но в момента те са съвсем актуални в съвременния ни живот. Проблемът за човешките ценности трябва да се има предвид, особено когато се изработва автономен изкуствен интелект. Сега във войната в Украйна се говори за употребата на автономни оръжия. В този аспект първата и най-важна част от алгоритмите на изкуствения интелект трябва да застъпи факта той да не застрашава живота и здравето на човека, и винаги да бъде подчинен на човека, който ще взема крайното решение.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало