Skip links

Изследователи са разработили иновативен чип, имиращ човешкото зрение и памет

Изследователи от Кралския технологичен институт в Мелбърн, Австралия (RMIT) успешно са разработили миниатюрно електронно устройство, което според тях може да имитира човешкото зрение и памет. Това би могло да бъде обещаваща стъпка към разработването на възможности за вземане на бързи решения в управлението на автономните автомобили един ден.

Екип от RMIT, заедно с изследователи от Университета Deakin и Университета на Мелбърн са разработили устройството, използвайки сензорен елемент, наречен индиев оксид, който е хиляди пъти по-тънък от косъм на човек и не изисква външни части, за да функционира. Чрез прецизно проектиране на този елемент, устройството може да имитира функциите на човешкото око, като улавя светлината, предава информацията като оптичен нерв и я класифицира в система за памет, подобна на тази, с която работи нашият мозък.

Професор Сумит Валия, ръководител на екипа заяви, че новото устройство може да изпълнява всички основни задачи като засичане, създаване и обработване на информация и запазване на спомени, без да разчита на външни изчисления, които възпрепятстват бързото вземане на решения.

„Изпълнението на всички тези функции от едно малко устройство досега беше голямо предизвикателство.“

споделя той

Според проучването, новото устройство е показало способност да запазва информация за по-дълги периоди от време, без да се нуждае от чести електрически сигнали за опресняване на паметта. Тази функция значително намалява потреблението на енергия, като същевременно повишава производителността на устройството. Първият автор на изследването и докторант от RMIT, Айшани Мазумдер обясни, че човешкият мозък използва аналогова обработка, която му позволява да обработва информацията бързо и ефективно, използвайки минимално количество енергия.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало