Skip links

Япония очаква новите предприятия на TSMC и Kioxia да увеличат БВП на страната с $30 млрд

Амбициите на японското правителство да утрои националното производство на полупроводникови компоненти в стойностно изражение до края на десетилетието вече бяха споменавани неведнъж, но едва тази седмица програмата беше одобрена. Само проектите на TSMC и Kioxia в Япония, по оценка на чиновници, ще помогнат за създаването на 463 000 работни места и увеличение на БВП на страната с 30 милиарда долара.

Извадки от одобрената от властите на Япония програма дава Bloomberg, считайки я за ключова точка от намерението да увеличат три пъти приходите от продажбата на полупроводникови компоненти, произведени в страната до края на десетилетието в сравнение с нивото от 2020 г., до $108 млрд. Осигуряването на производство на модерни полупроводникови компоненти в Япония, включително и ускорители за системи с изкуствен интелект, се счита за един от залозите за осигуряване на икономическа безопасност на страната.

Въпреки че японските власти говорят за готовността си да подкрепят компании, които организират производството на съвременни полупроводникови компоненти в страната, те посочват само част от предвидените за това разходи. Например, властите са готови да отделят 2,4 милиарда долара субсидии в подкрепа на проекта на консорциума Rapidus за организиране на контрактно производство на 2-nm чипове в Япония до 2025 г., а TSMC със съвместното си предприятие със Sony и Denso може да получи до $3,4 млрд. Ако във втория случай субсидиите покрият половината от целия бюджет, то съответната сума няма как да задоволи апетитите на Rapidus, тъй като ръководството на консорциума оценява предстоящите разходи на десетки милиарди щатски долари.

Повече от $660 милиона субсидии ще бъдат отпуснати за изграждането на новото предприятие на Kioxia за пускане на памет в централна Япония. Местните власти прогнозират, че само проектите на TSMC и Kioxia ще създадат 463 000 работни места, ще увеличат Брутния Вътрешен Продукт (БВП) на страната с 30 милиарда долара и ще генерират до 5,5 милиарда долара данъчни приходи.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало