Skip links

Япония се надява да разполага с нова противокорабна крилата ракета до 2027 година

Японското министерство на отбраната (МО) обяви нов договор с Kawasaki Heavy Industries (KHI) за разработване и изграждане на нова крайбрежна противокорабна ракетна система. Новата ракета ще бъде част от „Програмата за изграждане на отбранителни съоръжения“ на страната, за да се осигури жизненоважна островна отбрана за Япония.

Новата ракета „земя-кораб“ (SSM) ще бъде и един от многото нови ракетни проекти, включително хиперзвукови ракети, които се разработват за защита на южните острови на Япония. Това най-вероятно е опит за възпиране на китайската военна агресия срещу така наречената „Първа островна верига“.

На 2 юни Министерството на отбраната на Япония е възложило на Kawasaki Heavy Industries договора за разработване на новата крилата ракета.

Очаква се, че новата ракета ще бъде завършена до 2027 година

Ракетата ще бъде подложена на научноизследователска и развойна дейност от 2023 до 2027 година. Въпреки, че не са обявени официални статистически данни, местни японски медии съобщават, че ракетата ще има обсег около 2000 километра. Стойността на договора също не е публично оповестена. В бюджета на Япония за фискалната 2023 година са заделени 257 милиона долара за разработване на нова многоцелева противокорабна „стелт“ ракета.

Японското министерство на отбраната неотдавна публикува изявление за пресата, което включва илюстрация на новата им ракета. Ракетата разполага с крила и четири опашни перки/стабилизатори и може да се използва на бойни кораби, самолети и наземни пускови установки. Тя дори може да бъде модифицирана за изстрелване от подводници. KHI разработва нов турбовитлов двигател – KJ300, който ще задвижва ракетата.

Ракетата, която KHI разработва ще използва инерциална навигационна система (INS) и глобална система за позициониране (GPS) по време на крейсерската си фаза. Тя ще използва и инфрачервен (IR) и радиочестотен (RF) детектор за крайно насочване. Чрез съчетаването на тези технологии, ракетата ще стане по-малко уязвима към противодействия и смущения (инфрачервени и радиочестотни), като по този начин ще се увеличи вероятността за успех.

„Противокорабната ракета за островна отбрана“ ще е с дължина между 6 и 10 метра и ще развива скорост от 0,8 Mach, или 954 км/ч. KHI е проектирала тази ракета да бъде модулна, което позволява различни конфигурации на полезния товар за различни мисии. Това включва конфигурации за наземни атаки, електронна война и дори разузнаване.

Япония ще похарчи милиарди долари за подобни отбранителни системи

Изглежда, че Токио смята за необходимо да отделя средства за разработката на оръжия като крилати ракети, за да възпре всяка потенциална военна агресия от страна на Китай.

Освен това Япония е поела значителен ангажимент отбрана за фискалната 2023 година, възлизащ на около 7 трилиона йени (над 50 милиарда долара), в отговор на ескалиращото напрежение със съседни държави като Северна Корея и Китай. Струва си да се отбележи, че Япония разширява военния си капацитет и в други важни области, като например разработване на хиперзвукови ракети и самолетоносачи.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало