Skip links

Как Фолкваген създаде най-аеродинамичната си електричка

За постигането на коефициент на съпротивление от 0,23 е положен много труд.

Разкрит по-рано тази година, новият Volkswagen ID.7 е първият електрически седан на германската марка. Това е добре изглеждащ автомобил с елегантен профил и чисти, ненатрапчиви линии. Но това не е само за показ. VW е работил усилено, за да направи ID.7 възможно най-аеродинамичен, и сега сподели как е постигнал впечатляващ коефициент на съпротивление от едва 0,23.

В ранните етапи на процеса на разработка инженерите на VW разглеждат различни аспекти на външния дизайн, като например колелата и долната част на каросерията.

При подобен автомобил външната форма отговаря за 50% от коефициента на съпротивление, докато колелата заемат 30%. Подът е отговорен за 10%. При електромобилите автомобилът трябва да бъде възможно най-ефективен, за да се постигне възможно най-голям пробег.

Даниел Шарфшвердт, дизайнер на Volkswagen, обясни, че „при проектирането на ID.7 е обърнато по-голямо внимание на аеродинамиката, отколкото при практически всеки друг модел“.

„Това може да се види в ниската предна част, плавния преход към капака и ъгълът на предно стъкло. Формата на покрива, наподобяваща купе, и стесняващата се задна част също са проектирани за идеални аеродинамични характеристики“, допълва Шарфшвердт.

В резултат на това ID.7 може да се похвали с почти затворена долна част на каросерията. Предната броня също е оборудвана с “въздушни завеси”, които насочват въздуха около автомобила с минимални загуби. Разширените странични прагове също пречат на навлизането на въздух под автомобила и предотвратяват навлизането на въздух върху задните гуми.

ID.7 може да се похвали и с малки спойлери и панели, които внимателно насочват въздушния поток върху долната част на каросерията. Но колелата също са неразделна част от създаването на един аеродинамичен автомобил.

„Спойлерите на колелата“ на предните колела внимателно насочват въздуха под автомобила. Дизайнът на колелата е също толкова важен, но инженерите на VW отбелязват, че дизайнът все пак трябва да може да охлажда спирачките.

Всичко това и още много други неща допринасят за впечатляващия заявен пробег от 700 километра (по цикъла WLTP).

„При електромобилите колелата имат по-голям принос за добрата аеродинамика и затова се фокусирахме по-специално върху тях“, каза Стефан Лансман, инженер по проекта, отговорен за аеродинамиката на ID.7.
„При проектирането на джантите основният фокус беше върху аеродинамиката, която трябваше да съобразим и с изискванията за охлаждане на спирачките“, обясни той.

Подобно на корейския си съперник Hyundai Ioniq 6, ID.7 също използва аеродинамични трикове, за да пресече въздуха. В предната част се намира отвор, който позволява на въздуха да се влива в радиаторите. Това се контролира от „ролетна щора на радиатора“, която допълнително намалява съпротивлението по време на движение.

Тази система с електрическо задвижване се отваря само когато е необходимо охлаждане на акумулатора или захранващите блокове.

Други детайли, включително вдлъбнати дръжки на вратите, превръщат ID.7 в най-аеродинамичния автомобил в гамата на ID. За справка, коефициентът на съпротивление на ID.4 е 0,28.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало