Skip links

Китай изгражда най-голямата в света система за ранно предупреждение за земетресения

Китай изгражда най-голямата в света система за ранно предупреждение за земетресения (EEWS), която обхваща над 15 000 станции за наблюдение, 3 национални центъра, 31 провинциални центъра и 173 префектурни и общински центрове за предоставяне на информация, съобщава CGTN.

Ръководителят на Китайската администрация по земетресенията (CEA) Мин Йирен обяви, че основните строителни работи по системата са завършени и до края на тази година EEWS ще бъде напълно функционална.

EEWS не предсказва земетресения. По време на земетресение в епицентъра на земетресението се формират много видове сеизмични вълни. Първите вълни обикновено са по-слаби, но по-бързо движещите се вълни задействат системи като EEWS. Системата открива движението на земната повърхност веднага щом земетресението започне да се развива, като изпраща сигнал до центровете за обработка на данни.

Какво е местоположението? Колко силно е земетресението? Кой ще го усети?

Алгоритмите бързо откриват местоположението и магнитуда на земетресението. Центровете за обработка на данни на свой ред бързо изпращат предупреждения в градове и селища, че трусът е на път. Това дава на хората решаващи секунди, за да се подготвят, защото по време на земетресение всяка секунда е от значение.

Въпреки че хората, живеещи в близост до епицентъра ще получат малко или никакво предупреждение, тези, които живеят далеч, ще имат малко време да се подготвят. EEWS може да помогне да се предотвратят смъртните случаи, нараняванията и инфраструктурните щети, които обикновено се свързват със земетресения с голяма сила.

Ако неотдавнашните земетресения в Сирия и Турция са ни научили на нещо, то е, че се нуждаем от глобална система за спешна помощ. Общият брой на загиналите в резултат на бедствието е около 60 000 души, а ранените са над 120 000.

Уанг Тун, ръководител на ключова лаборатория за ранно предупреждение за земетресения в китайската провинция Съчуан, заяви пред Global Times, че земетресенията в Сирия и Турция е напомняне за всички правителства по света за значението на създаването на глобална мрежа за ранно предупреждение. Китай, която има опит в изграждането на водещи в света системи за ранно предупреждение за земетресения може да предостави на международната общност своя опит и технологии, добави той.

Уанг, който е помогнал за разработването на EEWS в Китай, заяви:

„С ранно предупреждение от само няколко до 60 секунди броят на жертвите при земетресение може да бъде намален с 30 %.“

След като удари разрушителното земетресение в Сирия и Турция, Китай започна бързо да разполага сателити, за да помогне за анализиране на ситуацията при бедствието и за разпределяне на ресурсите за помощ.

От 90-те години на миналия век насам Китай извърши изграждането на различни системи за наблюдение на земетресенията и през 2018 година изгради система за незабавно съобщаване на сеизмичната интензивност в няколко региона с висока степен на опасност. Системата може да даде обратно броене в секунди за предстоящото земетресение и да открие земетресение в рамките на една минута от възникването му.

На пресконференцията си Йирен съобщи също, че пробната експлоатация на новата EEWS е налична в някои от застрашените от земетресения райони в Китай като Съчуан, Юнан, Пекин, общините Тиендзин, провинция Хъбей и провинция Фудзиен.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало