Skip links

Китай започна сондаж в земната кора с дълбочина 10 километра

Китай започна да пробива дупка с дълбочина 10 000 метра в земната кора, за да извърши научни изследвания. Сондажът, който ще бъде най-дълбокият в страната се намира в богатия на петрол регион Синдзян.

Китайската информационна агенция Xinhua съобщава, че проектът „представлява огромно постижение в дълбочинното изследване на Земята в Китай, като предоставя безпрецедентна възможност за изучаване на райони на планетата дълбоко под повърхността“.

Агенция Bloomberg пише, че сондажът ще мине през повече от 10 континентални пласта или слоеве скали и ще достигне отвъд системата креда в земната кора, която съдържа скали на 145 милиона години.

Според информацията, учените ще използват сондажа, за да открият енергийни ресурси и богати минерали, като същевременно изучават дълбокия състав на Земята. Той ще бъде използван и за оценка на рисковете от екологични катастрофи, като земетресения и изригвания на вулкани. Китайската национална петролна корпорация, която ръководи проекта, твърди, че той ще бъде използван и за тестване на технологии за дълбоко подземно сондиране.

Проектната дълбочина на 2000-тонния сондаж е 11 100 метра. Очаква се сондирането да отнеме 457 дни.

Firstpost пише, че сондажът се ще извърши в Таримския басейн – огромна котловина, отводнявана от река Тарим. В центъра на басейна се намира пустинята Таклимакан, която се простира на повече от 212 000 кв.км, което я прави най-голямата в Китай. Сондажът е разположен във вътрешността на тази пустиня. Суровата земна среда и сложните подземни условия ще гарантират, че проектът ще бъде предизвикателство.

„Трудността на сондажа може да се сравни с голям камион, който се движи по две тънки стоманени въжета.“

казва Сун Джиншенг, учен от Китайската инженерна академия

В речта си пред водещите учени на страната през 2021 година китайският президент Си Дзинпин призова за по-голям напредък в изследването на дълбоките слоеве на Земята.

Въпреки че сондажът ще бъде най-дълбокият в Китай, той няма да бъде световен рекорд. Световният рекорд се държи от руския супердълбок сондаж „Кола“, който през 1989 година, след 20 години сондиране, достигна дълбочина от 12 262 метра. Работата трябваше да бъде спряна през 1992 година, когато температурата достигна 180°C, което е два пъти повече от очакваното на тази дълбочина. Съоръжението е затворено 3 години по-късно.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало