Skip links

Китайски изследователи използваха изкуствен интелект, за да открият редкоземни минерали в Хималаите

Изследователи от Китайския университет по геонауки в Ухан са използвали изкуствен интелект (ИИ), за да открият находища на редкоземни минерали/елементи и са открили голям потенциален резерв в Тибетското плато в Хималаите, съобщава South China Morning Post.

В миналото Китай заемаше доминираща позиция в добива на масови полезни изкопаеми като мед, желязо, алуминий и въглища, които подхранваха индустриалния и градския му растеж. Променящото се лице на технологиите обаче изисква използването на редкоземни минерали за множество приложения, вариращи от енергийни до отбранителни.

Тъй като те се намират в страни, различни от Китай, доминиращата позиция на страната намалява. Запасите, открити във Вътрешна Монголия се превърнаха в основна производствена зона за Китай. Все пак случайното откриване на литий в някои скални проби от Тибет преди почти десетилетие даде надежда, която може отново да наклони баланса в полза на Китай.

Използване на изкуствен интелект

Геолозите в Китай отдавна проучват Хималайския пояс за минерали, но само на места откриват гранит, включително на Еверест. Преди 2 години екип от изследователи, ръководен от Зуо Ренгуан от Китайския университет по геонауки, създава система, базирана на изкуствен интелект, която сканира необработени сателитни данни, за да открие нови находища на редкоземни минерали.

ИИ е бил обучен върху ограничен набор от данни, за да идентифицира светъл гранит, който може да съдържа минерали от като ниобий и тантал, както и литий – жизненоважен компонент за производството на батерии за електрически превозни средства.

Първоначално системата е имала точност от 60%. Екипът работил върху подобряване на точността на алгоритмите си, като добавя информация за химическия състав на скалите, техните магнитни и електрически свойства и геоложки карти на региона, което увеличава процента на точност до 96.

Добив на полезни изкопаеми в Хималаите

Запасите от полезни изкопаеми, забелязани от системата се оценяват поне на размера на обекта в Монголия, ако не и на по-големи. Въпреки това добивът в Хималаите не е толкова лесен, колкото във Вътрешна Монголия.

От една страна, запасите се намират в тибетския пояс на страната, където тя е обещала да опазва околната среда. Хималайският пояс се простира в страни като Индия, Непал и Бутан и има стратегическо значение.

Дейности като добива на полезни изкопаеми допринасят за икономическия растеж и привличат повече хора, но някои райони са спорни територии и могат да доведат до ескалация на геополитическото напрежение.

От гледна точка на Китай, регионите са също така отдалечени и ще се нуждаят от допълнителни инвестиции в инфраструктура, за да станат достъпни, като същевременно се разчистват отпадъците от дейността, се казва в доклада на SCMP. В район с ограничени водни ресурси лошото управление на дейностите може да има тежки последици.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало